H χώρα στα λευκά, οι πολίτες σε περιπέτεια

H χώρα στα λευκά, οι πολίτες σε περιπέτεια

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χειμωνιάτικη φύση αγρίεψε χθες για τα καλά, δοκιμάζοντας τις αντοχές πολιτών και κρατικού μηχανισμού, καθιστώντας για πολλοστή φορά σαφές ότι οι δυνάμεις της φύσης έχουν πάντα το πάνω χέρι… Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε με σφοδρότητα ολόκληρη τη χώρα είχε ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις (και χιονοθύελλες), τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους-12 μποφόρ καταγράφονται σπανιότατα στο Αιγαίο… Παρότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν τη χώρα, τα προβλήματα και η ταλαιπωρία τελικά δεν αποφεύχθηκαν, ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσα, ακόμα και στις σύγχρονες εθνικές οδούς.

Σε πολλά σημεία του Εθνικού Οδικού Δικτύου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατέστη αδύνατη λόγω του πυκνού χιονιού και του παγετού, ενώ τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, όταν λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου «δίπλωσαν» νταλίκες, διακόπτοντας την κίνηση των οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, ενώ τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας παρέμειναν για ώρες κλειστά με αποτέλεσμα να ματαιωθούν πολλές πτήσεις.

Τα σχολεία σε όσους νομούς της χώρας «ντύθηκαν στα λευκά» παρέμειναν κλειστά, κάτι που θα συμβεί και σήμερα, ενώ τον κώδωνα κινδύνου έχουν σημάνει οι αξιωματικοί της Τροχαίας για πρόκληση ατυχημάτων λόγω του παγετού.

Δεμένα στα λιμάνια παρέμεναν τα πλοία, αφού η ένταση των ανέμων στα πελάγη ξεπερνούσε τα 10 μποφόρ. Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται η Λήμνος και η Ανδρος λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης οι θυελλώδεις άνεμοι που έφτασαν ακόμα και τα 12 μποφόρ.

Διακοπές ρεύματος

Πολύωρες διακοπές και αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος σημειώθηκαν και σε δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, δίχως ρεύμα παρέμεναν έως αργά χθες το βράδυ πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν στο δίκτυο της 3ης γραμμής Κρυονερίου, κυρίως από πτώσεις δένδρων και πυλώνων. Εντονότερο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων, του Διόνυσου και των γύρω περιοχών.

Στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο η κίνηση των οχημάτων διεξάγονταν με μεγάλη δυσκολία, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών συνεργείων να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Για περισσότερο από μία ώρα κλειστά παρέμειναν, χθες το πρωί, και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο 123ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Μαρτίνου, καθώς λόγω του χιονιού πολλά φορτηγά που κινούνταν χωρίς αλυσίδες ντελαπάρισαν.

Οι οδηγοί των I.X. που ακολουθούσαν… ξεπάγιασαν μέχρι να απελευθερωθεί ο δρόμος. Το ίδιο συνέβη νωρίς το μεσημέρι και στην Αττική Οδό, στην έξοδο E-12 όπου επίσης «δίπλωσε» μια νταλίκα.

Βεβαίως, μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετώπισαν οι οδηγοί στα βόρεια της χώρας. Στο εθνικό δίκτυο του νομού Εβρου, η κίνηση των οχημάτων διεξάγονταν μόνο με αλυσίδες, η Εγναντία Οδός έκλεισε για ώρες στον κόμβο του Αρδανίου, ενώ εξαιρετικά δύσκολη ήταν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στους νομούς Καβάλας, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Φθιώτιδας.

Εντός της Αττικής πάντως, μόνο με αλυσίδες διεξάγονταν η κυκλοφορία των οχημάτων από την πλατεία Πεντέλης προς Αγ. Πέτρο και Διόνυσο, ενώ κλειστοί παρέμειναν οι δρόμοι από τη Χασιά προς Δερβένι και από τη Μονή Καισαριανής προς Υμηττό. H Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 80 κλήσεις για αντλήσεις νερών και απομάκρυνση ξεριζωμένων δέντρων, ενώ 20 ειδικά εκχιονιστικά οχήματα βρίσκονταν σε Μαλακάσα, Πεντέλη και Πάρνηθα.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πολλούς νομούς της χώρας παρέμειναν, έπειτα από απόφαση των κατά τόπους Νομαρχιών, κλειστά. Τη μη λειτουργία των σχολείων της Ανατολικής Αττικής αποφάσισε και ο νομάρχης Αν. Αττικής και κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε Αγ. Στέφανο, Βαρνάβα, Αφίδνες, Ανοιξη, Διόνυσο, Δροσιά, Ροδόπολη, Σταμάτα, Θρακομακεδόνες, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο, Πολυδένδρι, Βαρυμπόμπη και Ωρωπό. Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ αποφασίστηκε τα σχολεία των παραπάνω περιοχών να παραμείνουν για δεύτερη μέρα κλειστά μαζί με αυτά των περιοχών Ανθούσας, Γραμματικού, Αυλώνας, Μενιδίου, Παλλήνης.

Η επέλαση της κακοκαιρίας προκάλεσε ανωμαλία και στο πρόγραμμα των πτήσεων αφού τουλάχιστον 15 πτήσεις εσωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών ματαιώθηκαν λόγω προβλημάτων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Βλάβη στο «Μαρίλια»

Τέλος, θρίλερ εκτυλίχθηκε χθες το απόγευμα, 27 ναυτικά μίλια ανατολικά της Νάξου, όπου για πολλές ώρες έπλεε ακυβένητο το φορτηγό πλοίο «Μαρίλια» με σημαία Λιβερίας, πλήρωμα 25 αλλοδαπούς και αρχιμηχανικό τον Ελληνα Γεώργιο Μουζάκη. Υστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος, η βλάβη αποκαταστάθηκε και το σκάφος συνέχισε κανονικά την πορεία του προς το Σουέζ. Το «Μαρίλια» είχε αποπλεύσει από την Προποντίδα έμφορτο με 33 χιλιάδες τόννους λίπασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή