Υποτροφίες εις μνήμην Σκοπιανού φοιτητή

Υποτροφίες εις μνήμην Σκοπιανού φοιτητή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. O Μπόριαν Τάνεφσκι ήταν ένα θαρραλέο παιδί από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Σε εποχές δύσκολες γα τις σχέσεις των δύο χωρών, πήρε την απόφαση να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη αψηφώντας εκατέρωθεν ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Γράφτηκε λοιπόν στο Αμερικάνικο Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης και έκτοτε έγινε στην πατρίδα του κήρυκας των πλεονεκτημάτων για σπουδές στην Ελλάδα ανοίγοντας έτσι πρώτος τον δρόμο σε 120 άλλους νέους που στη συνέχεια επέλεξαν να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο Μπόριαν ήταν ανοιχτό μυαλό. Πίστευε και δεν δίσταζε να το διακηρύσσει ανοιχτά, πως θα ‘ρθει η μέρα που οι γείτονες θα «κουβεντιάζουν χωρίς προκαταλήψεις και πάθη». Ηταν πρότυπο φοιτητή, είχε σχέδια για μεταπτυχιακές σπουδές, να εργαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία ώστε να συμβάλει στην ανόρθωση των Βαλκανίων.

Η μοίρα όμως του έπαιξε τραγικό παιχνίδι. Δυο μήνες μετά την αποφοίτησή του (Ιούνιο 2002) χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο που τον περασμένο Μάρτιο του έκοψε το νήμα της ζωής, ιδέες και όνειρα. Ηταν μόλις 24 χρόνων…

Ο θάνατός του, ωστόσο, έγινε αφορμή για την αποκατάσταση ενός ακόμη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αφού συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μόνιμου κονδυλίου παροχής υποτροφιών σε φοιτητές του ιδίου ιδρύματος οι οποίοι θα διαγωνίζονται κάθε χρόνο σ’ ένα θέμα γύρω από την νοτιοανατολική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Είναι ο μόνος τρόπος που απαλύνει κάπως τον δυσβάσταχτο πόνο της απώλειας», λέει ο πατέρας του Γιόζεφ, η δραστηριοποίηση του οποίου, από τον περασμένο Ιούνιο είχαν ως αποτέλεσμα να ανταποκριθούν περίπου τριάντα επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ που κατέθεσαν τις πρώτες δωρεές για τη συγκέντρωση του ποσού.

Εάν η μνήμη είναι πιο ισχυρή από την παρουσία, τότε ο Μπόριαν Τανέβσκι δεν έφυγε ποτέ. Το 24χρονο αγόρι από τα Σκόπια θα ‘ναι πάντα εδώ για να υπενθυμίζει στους Βαλκάνιους φοιτητές τις ιδέες του για ειρήνη και συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και το όνειρο να μην υπάρχουν σύνορα στα Βαλκάνια, ίσως κάποτε πραγματικότητα. «Οφείλει», έλεγε συχνά ο εκλιπών Μπόριαν, «να το κάνει αυτό η γενιά μου». Και τότε τα μάτια του πατέρα του δεν θα βουρκώνουν μόνο από πόνο αλλά και από ικανοποίηση.

(Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για το «BoriaTanevski Memorial Fund» στη διεύθυνση: http: //www. borian. net/ ή στο 2310-398.259).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή