«Πρασινη» Γραμμη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ TA ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Ζητούν αυστηρότερη Οδηγία

Σημαντικές τροποποιήσεις χρειάζεται, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), το σχέδιο της Οδηγίας για τα μεταλλευτικά απόβλητα που τίθεται προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, η Οδηγία χρειάζεται να γίνει αυστηρότερη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι πλήρως αποτελεσματική όσον αφορά την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ατυχημάτων από απώλεια υγρών αποβλήτων από εξορυκτικές εγκαταστάσεις και την πρόληψη της καθημερινής ρύπανσης των υδάτινων οικοσυστημάτων και των αποθεμάτων του πόσιμου νερού από τέτοια απόβλητα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Μια δραστική κοινοτική νομοθεσία -επισημαίνουν- μπορεί να «προλάβει» παρόμοια συμβάντα με αυτά που στο παρελθόν έπληξαν τους υγροτόπους Donana στην Ισπανία (1998) και τον ποταμό Tisza στη Ρουμανία (2000).

ΜΕΤΩΠΟ KATA ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Πανελλαδική σύσκεψη

Εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών οργανώσεων, κινήσεων και φορέων της χώρας θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης πανελλαδική σύσκεψη-συνέλευση για το συντονισμό της δράσης προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της δράσης του Πανθεσσαλικού Δικτύου κατά των μεταλλαγμένων, όπως και αυτής άλλων περιοχών της χώρας, θα αναλυθούν οι σχετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και παγκοσμίως, ενώ αναμένεται να ανακηρυχθεί ο Απρίλιος ως μήνας δράσης κατά των μεταλλαγμένων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, θα συζητηθεί πρόταση βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί Ομάδα Νομικής Υποστήριξης για την διασφάλιση ότι η χώρα ή περιοχές της θα παραμείνουν «ελεύθερες από μεταλλαγμένα».

ΣΕ ΦΥΤΕΙΕΣ ΚΟΚΑΣ ΑΛΛΑ KAI… ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ψεκασμοί με ισχυρά χημικά

Ισχυρά χημικά είναι το νέο «όπλο» των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Οπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει οικονομικά πρόγραμμα που προβλέπει τον ψεκασμό τεράστιων εκτάσεων του Εκουαδόρ και της Κολομβίας με ισχυρά φυτοφάρμακα με σκοπό τη «νέκρωση» φυτειών κόκας, της πρώτης ύλης για την κατασκευή κοκαΐνης. Το πρόγραμμα έχει στόχο την αποδυνάμωση των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά και των Κολομβιανών ανταρτών τους οποίους οι έμποροι χρηματοδοτούν. Εκτός λοιπόν από τον ψεκασμό των φυτειών κόκας, ο Αμερικανικός στρατός χρηματοδοτεί και την «απολύμανση» κατοικημένων περιοχών όπου υποτίθεται ότι κρύβονται οι αντάρτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ψεκασμός αυτός έχει προκαλέσει στους κατοίκους των γύρω περιοχών πολλά προβλήματα. «Το πρόγραμμα υποτίθεται ότι στοχεύει εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος είναι οι απλοί πολίτες. Πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των κατοίκων του Αμαζονίου». H έκθεση στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, συμπτώματα γρίπης, θολή όραση, εφίδρωση, ναυτία, τάση για έμετο, συσπάσεις των μυών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή