Διχάζει τους τοπικούς φορείς η χωροθέτηση του XYTA

Διχάζει τους τοπικούς φορείς η χωροθέτηση του XYTA

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλήσαμε με το δήμαρχο Αγρινίου κ. Θ. Σώκο, ο οποίος μας είπε ότι το έργο θα γίνει σε περιορισμένο, ελεγχόμενο χώρο και δεν θα ενοχλήσει ούτε τα άλογα ούτε τα υπόγεια νερά, ότι τα πάντα έχουν προβλεφθεί στη μελέτη η οποία έχει υποβληθεί προς έγκριση ενώ υποστήριξε η ευρύτερη περιοχή μάλλον θα βοηθηθεί από τις εργασίες και ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αποδέχονται το έργο. Ο βοηθός του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Μακρυγιάννης δήλωσε ότι ουδέν γνωρίζει για το τι πράττεται. Ο δήμαρχος Στράτου κ. Δημ. Μουρτζιάπης μας είπε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί αλλά δεν θεωρεί τα άλογα στοιχείο τουριστικά αξιοποιήσιμο. Αντίθετα, ο πρώην δήμαρχος Στράτου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζαμαλής δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη επιλογή την κατασκευή του ΧΥΤΑ στον συγκεκριμένο χώρο που είναι ιδιαιτέρου κάλλους, ότι κινδυνεύουν όχι μόνο τα άλογα αλλά και τα υπόγεια νερά, η λίμνη Στράτου και ο Αχελώος από οποιαδήποτε διαρροή ενώ το έργο αποκλείει την όποια μελλοντική τουριστική εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, προσέθεσε ότι ζήτησε πλήρη στοιχεία της μελέτης τα οποία δεν του δόθηκαν.

Εντονες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί επίσης από την τοπική εφημερίδα «Αναγγελία» και από τον πρόεδρο του ιππικού ομίλου Λεπενούς κ. Θύμιο Παπανίκο. Τελευταία πληροφορία, η οποία δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο, είναι ότι υπάρχει ένσταση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ως προς τη μελέτη και ότι «οι γεωλογικές και βιολογικές μελέτες κρίθηκαν υποτυπώδεις». Δεν ξέρουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται γιατί επικρατεί μυστικότητα και τίποτα δεν ανακοινώνεται ενώ οι εμπλεκόμενοι με το θέμα, κινούνται μακριά από τη δημοσιότητα. Μαθαίνουμε πάντως ότι γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν τα «εμπόδια» και να βρεθούμε προ τετελεσμένων. Τα γνωστά.

Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε και την άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένα έργο του οποίου η χρηματοδότηση ζητείται από το Ταμείο Συνοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή