Το… εκκρεμές της Παιδείας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την (ατυχή) προσπάθεια του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας να παρουσιάσουν μία σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της Παιδείας στη χθεσινή πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) -ο κ. K. Σημίτης δήλωσε «δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης»-, οι διαμαρτυρίες 65 μαθητών του TEE Ευδήλου στην Ικαρία για την κατάσταση στο σχολείο τους αποτυπώνουν με τα μελανότερα χρώματα την όλη κατάσταση.

Αλλωστε, η συνεδρίαση του… επανιδρυμένου ΕΣΥΠ (δημιουργήθηκε το 1995 με ρόλο συμβουλευτικό για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής στρατηγικής, αλλά μετά αδράνησε) αποδείχθηκε άνευ ουσίας, καθώς μετατράπηκε σε εκδήλωση προεκλογικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κ. Σημίτης και Ευθυμίου αναχώρησαν μετά τις ομιλίες τους, προκαλώντας τις αντιδράσεις μελών του ΕΣΥΠ, όπως του εκπροσώπου του Συνασπισμού κ. Μιχ. Σαμπατακάκη, ο οποίος αποχώρησε αφού κατέθεσε τις προτάσεις του, και του γ. γ. της ΟΛΜΕ κ. Γρ. Καλομοίρη.

Στην Ικαρία, εργαστήρια εγκατεστημένα σε έναν χώρο ο οποίος προοριζόταν για σφαγεία δίπλα στην κοίτη ενός ποταμού, παντελής έλλειψη κεντρικής θέρμανσης στο κτίριο, πόρτες χαλασμένες, τουαλέτες κατεστραμμένες είναι ορισμένα από όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μαθητές του TEE Ευδήλου. Βέβαια, οι μαθητές ακόμη και έτσι θα παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους με στόχο να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, όπως αυτό μεταφράζεται μέσα από μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ομως μαθήματα δεν γίνονται… ελλείψει καθηγητών και βιβλίων… «Ηδη έως σήμερα έχουν χαθεί οι ώρες Πληροφορικής λόγω έλλειψης καθηγητών, ενώ για τα βιβλία οι μαθητές προστρέχουν σε γνωστούς για να τα προμηθευτούν» ανέφερε χθες στην «K» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ικαρίας κ. Κωνσταντίνα Σεφέρη. «Βρισκόμαστε στα μισά της χρονιάς και καθηγητές δεν έχουν, βιβλία τους λείπουν, όμως θα διαγωνιστούν στα πανελλαδικά μαθήματα…» πρόσθεσε. Ηδη εδώ και δέκα ημέρες, οι μαθητές του TEE κάνουν κατάληψη του σχολείου και σήμερα θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Αντίθετα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου έγινε η εκδήλωση του ΕΣΥΠ, ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό της οκταετίας, τονίζοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση να ενσωματωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο ώς το 2010. O υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου ανέφερε ότι το ΕΣΥΠ καλείται να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να υπηρετεί την ανάπτυξη, να παράγει παιδεία και να οδηγεί στον πολιτισμό. O εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Καραμπατζός τόνισε ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα κινείται ως εκκρεμές, υπό την επίδραση των εκάστοτε αποφάσεων της πολιτείας, χωρίς να βρίσκει σημείο ισορροπίας για ένα επαρκές χρονικό διάστημα. H ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού συστήματος θα καταστεί βιώσιμη μόνο εάν εδράζεται σε αξιόπιστο εκπαιδευτικό σχεδιασμό, που θα προέλθει από θεσμοθετημένο εθνικό διάλογο, τον οποίο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί απορρίπτοντας τις δύο σχετικές προτάσεις νόμου». O τομεάρχης Παιδείας της N. Δ. κ. Γ. Καλός ανέφερε στην «K» ότι «αυτοί που τόσα χρόνια απαξίωσαν τον θεσμό και τον είχαν σε χειμερία νάρκη, αναγκάστηκαν σήμερα να ομολογήσουν τις προεκλογικές σκοπιμότητες, που το έβαλαν να υπηρετήσει». Το KKE, που δεν στέλνει εκπρόσωπο στο ΕΣΥΠ, με ανακοίνωσή του τόνισε ότι τα αδιέξοδα της παιδείας δεν οφείλονται στην έλλειψη θεσμών και ότι φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορεί να προκύψει από το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή