H «βαλκανική Οδύσσεια» της 20χρονης Χριστίνας

H «βαλκανική Οδύσσεια» της 20χρονης Χριστίνας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χριστίνα είναι 20 ετών. Γνωρίζει Αγγλικά, γρήγορα έμαθε να μιλάει Ελληνικά και εργάζεται σε κάποιο κατάστημα της Θεσσαλονίκης, πάντα με χαμόγελο. Δεν θέλει να πλουτίσει από τη δουλειά της. Θέλει να ξεχάσει.

Οι αστυνομικοί της Ομάδας anti-trafficking στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζουν αυτό που έζησε «βαλκανική Οδύσσεια στα νύχια αδίστακτων σωματεμπόρων». Από τη Ρουμανία απ’ όπου κατάγεται, είχε ταξιδέψει στα Σκόπια, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα. Εκεί σωματέμποροι χρησιμοποιώντας βία την απήγαγαν από το δρόμο. Κατάφεραν να την περάσουν παράνομα στην Ελλάδα και να τη φυλακίσουν σ’ ένα σπίτι στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Ενας ανέλαβε να της εξηγήσει ότι στο εξής είχε μόνο μία δυνατότητα αν ήθελε να ζήσει: Να κοιμάται με άνδρες. Οσους ήθελαν, όποτε ήθελαν, όσες φορές αυτοί ήθελαν.

Μια μέρα την επιβίβασαν σ’ ένα αυτοκίνητο και την απομάκρυναν από το σπίτι. Οταν το Ι.Χ. σταμάτησε σε πολυσύχναστο δρόμο της δυτικής Θεσσαλονίκης, η Χριστίνα άρπαξε την ευκαιρία, άνοιξε την πόρτα και πήδηξε έξω. Ετρεξε στο πεζοδρόμιο, μπήκε σ’ ένα κατάστημα, πανικόβλητη είπε τι συνέβαινε, ζήτησε βοήθεια.

Για καλή της τύχη την κατάλαβαν. Ειδοποίησαν την Αστυνομία και οι άνδρες του Τμήματος Ηθών που την παρέλαβαν, συμπλήρωσαν το παζλ των συγκυριών που επέτρεψαν τη σωτηρία της. Μια μέρα πριν, είχαν εντοπίσει διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν οι σωματέμποροι κι εκείνοι φοβήθηκαν ότι θα έβρισκαν κι αυτό στο Δενδροπόταμο. Ετσι θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν βόλτες μέχρι να περάσουν οι έλεγχοι.

Η Χριστίνα γλίτωσε πριν ακόμη πέσει στο γρανάζι της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στο οποίο έχουν βρεθεί χιλιάδες κοπέλες από βαλκανικές χώρες κι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Η περίπτωσή της συγκίνησε ακόμη και τους αστυνομικούς που έκαναν ταμείο για να τη βοηθήσουν σε ρούχα και πρώτες ανάγκες. Τώρα, μετά τόσο καιρό και βάσει των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπει ο νόμος 3064/02 και το Π.Δ. 233 που λειτούργησε από τον περασμένο Αύγουστο, προσπαθεί να ξανακερδίσει τη ζωή της σ’ αυτήν τη γωνιά της γης όπου την έριξε η μοίρα της.

Το δράμα της «Βικ»

Εντελώς διαφορετική η περίπτωση της «Βικ». Με δύο φίλες της ήρθε αεροπορικώς από τη Ρωσία στην Ελλάδα με βίζα ενός μηνός για νόμιμη εργασία. Οταν έφτασαν στο «Μακεδονία», τα μέλη του κυκλώματος που τις παρέλαβαν, τους πήραν τα διαβατήρια και τους είπαν ότι από εδώ και στο εξής θα δούλευαν με το κορμί τους για να ξεπληρώσουν την εξαγορά τους. Η Βικ συνελήφθη και δικάστηκε. Στους αστυνομικούς που την πλησίασαν δεν μίλησε. Καταδικάστηκε για λίγες ημέρες και επρόκειτο να απελαθεί. Τότε σκέφτηκε τα όσα της είπαν οι αστυνομικοί και αποφάσισε να εξιστορήσει το δράμα της.

Η δυσκολία για τους άνδρες της ομάδας anti-trafficking στη Θεσσαλονίκη, που ασχολήθηκαν με τις δύο υποθέσεις, είναι ακριβώς αυτή. Να βρουν τον τρόπο να ξεκλειδώσουν την ψυχή αυτών των βασανισμένων γυναικών.

«Είναι θύματα στυγνής εκμετάλλευσης. Δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους, φοβούνται το κύκλωμα, δεν έχουν εμπιστοσύνη σε άνθρωπο». Οπως χαρακτηριστικά είπε ένας αστυνομικός της ομάδας, πρέπει να ανοίξουμε μια «άδεια ψυχή και να πάρουμε από ένα γεμάτο μυαλό αυτά που έχει μέσα του».

Οι υπηρεσίες anti-trafficking

H δημιουργία των Ειδικών Ομάδων Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (anti-trafficking) από την Ελληνική Αστυνομία, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα, θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς αυτές οι ομάδες έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την πάταξη αυτής της μορφής εγκληματικότητας.

Το Γραφείο anti-trafficking της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του σύγχρονου δουλεμπορίου. Για τους άνδρες της, όπως ανέφερε ο αστυνόμος Β΄ κ. Ελ. Ντουρουντούς, κάθε περίπτωση γυναίκας που έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης είναι ξεχωριστή.

Ο κ. Ντουρουντούς χειρίζεται υποθέσεις μετά τον εντοπισμό μιας περίπτωσης σωματεμπορίας ή διακίνησης. Ερευνά κάθε περίπτωση σε βάθος, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει να βοηθήσει τις αλλοδαπές να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, είτε επιστρέφοντας στην πατρίδα τους είτε παραμένοντας στην Ελλάδα.

Παρά τον βραχύ χρόνο λειτουργίας της, η υπηρεσία έχει χειριστεί πάνω από 20 υποθέσεις. O αριθμός των περίπου 20 ροζ αγγελιών που δημοσιεύονται καθημερινά στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης σήμερα, έναντι των 200 πρόπερσι δείχνει ότι η Αστυνομία στη συμπρωτεύουσα έχει πραγματοποιήσει βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή