Ρίχνω την πίεση σημαίνει κερδίζω χρόνια ζωής

Ρίχνω την πίεση σημαίνει κερδίζω χρόνια ζωής

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. H έγκαιρη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για την ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας της νόσου η οποία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή παρά τις προόδους της ιατρικής επιστήμης.

Νέα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι εκτός από τη θεραπευτική αγωγή της υπέρτασης, απλά μέτρα, όπως η απώλεια βάρους, η άσκηση, η ελάττωση της πρόσληψης άλατος και οινοπνεύματος, όχι μόνο μειώνουν την αρτηριακή υπέρταση αλλά περιορίζουν σημαντικά και την επίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας -η νόσος των ηλικιωμένων- απασχόλησε χθες το πανελλήνιο συνέδριο «Αθηροθρομβωτικές αγγειακές παθήσεις και παράγοντες κινδύνου-στρατηγικοί στόχοι το 2005» που διεξάγεται και σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας ξεκινάει όταν το σύνδρομο εκδηλωθεί πλήρως και όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ κ. Χαράλαμπος Καρβούνης. «Εχει αποδειχθεί όμως ότι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου στα αρχικά στάδια και κυρίως η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης με μέτρα πρόληψης στο γενικό πληθυσμό θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από καρδιακή ανεπάρκεια».

Μελέτες έδειξαν ότι μείωση της καρδιακής πίεσης κατά 5 mmHg στο γενικό πληθυσμό μπορεί να έχει αποτέλεσμα τη μείωση της επίπτωσης της καρδιακής ανεπάρκειας στις ομάδες αυτές κατά 25%. Ειδικότερα, στους υπερτασικούς, οι οποίοι αποτελούν το 20% περίπου του πληθυσμού μια μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 10mmHg μπορεί να επιφέρει ελάττωση της επίπτωσης της καρδιακής ανεπάρκειας μέχρι και 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή