Ενταση για αρχεία της ΣΤΑΖΙ

Ενταση για αρχεία της ΣΤΑΖΙ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στον πάγο» μπήκε από χθες ένα «χαρτί» που έχει να κάνει με τη στήριξη της κατηγορίας, που αντιμετωπίζουν οι φερόμενοι ως μέλη του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα». O λόγος για τα αρχεία της Στάζι, τμήμα των οποίων αποτελεί μέρος της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος των πέντε κατηγορουμένων. Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της δίκης ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Παν. Καμμένος προσήλθε αυτοβούλως στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη, ενώ ο ίδιος προσκόμισε και έγγραφα που, όπως είπε, ήρθαν στα χέρια του τον περασμένο Ιούλιο και πρόκειται για επίσημα πρακτικά της Γερμανικής Βουλής, τα οποία αναφέρονται στα αρχεία της Στάζι αλλά και της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. O κ. Καμμένος μάλιστα υποστήριξε ότι έχει κάνει έγγραφες αιτήσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά και στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής κ. Ιωάννη Διώτη, καθώς και στον αρμόδιο εισαγελέα Εφετών, ο οποίος χειρίστηκε την ανάκριση του ΕΛΑ. Ωστόσο ουδείς φάνηκε να δίνει σημασία…

Η κίνηση του βουλευτή της Ν.Δ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της συνηγόρου υπεράσπισης του Κώστα Αγαπίου κ. Τασούλας Χριστοδουλοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι η «αναζήτηση της αλήθειας σταματά εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής καθώς και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Ελευθέριος Πάτσης ήταν της άποψης ότι ο κ. Καμμένος θα πρέπει να καταθέσει, ωστόσο ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από το δικαστήριο να επιφυλαχθεί προς το παρόν. Οπερ και έγινε καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι «προς το παρόν δεν είναι αναγκαία η κατάθεση του μάρτυρα, ενώ όσον αφορά τα έγγραφα εάν επιθυμεί να τα προσκομίσει ο κ. Καμμένος θα πρέπει πρώτα να φροντίσει για την επίσημη μετάφρασή τους». Επικριτικοί ως προς τα συγκεκριμένα έγγραφα εμφανίστηκαν και οι κατηγορούμενοι Χρήστος Τσιγαρίδας και Κώστας Αγαπίου, οι οποίοι μεταξύ άλλων αμφισβήτησαν την αξιοπιστία τους. «Προσωπικά δεν με νοιάζει αν θα τα φέρει. Απλά από το 1994, όπως και ο κ. Καμμένος, έτσι και ο κ. Παπαθεμελής λένε ότι έχουν στοιχεία. Και όταν ο τελευταίος κλήθηκε να τα εμφανίσει, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της δικογραφίας, υποστήριξε ότι «δεν έχει στοιχεία αλλά πολιτικές εκτιμήσεις», είπε ο Χρήστος Τσιγαρίδας. Από την πλευρά του ο Αγαπίου έκανε λόγο «για πλύση εγκεφάλου, που γίνεται μέσω του Τύπου και για έγγραφα, που παράγονται κατά τόνους και επεξεργάζονται αναλόγως από τις μυστικές υπηρεσίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή