ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα αντέξει Ολυμπιακούς το παλαιωμένο δίκτυο ΕΥΔΑΠ;

Το πεπαλαιωμένο δίκτυο, η ανυπαρξία δεξαμενών αποθήκευσης και τα χαμηλά ανακλαστικά της ΕΥΔΑΠ ώστε να αντιμετωπίσει τις διαρροές ανάγκασαν τους Αθηναίους, άλλους επί διήμερο και άλλους επί τριήμερο να υποστούν το μαρτύριο της έλλειψης νερού, ενώ τίθενται πια εν αμφιβόλω οι δεσμεύσεις για την επάρκεια του συστήματος ύδρευσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα πρώτα προβλήματα της Παρασκευής, όπου λόγω παγετού ετέθησαν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια, ήρθε -το Σάββατο και όταν πλέον οι συνέπειες της κακοκαιρίας υποχωρούσαν- η συνολική κατάρρευση του δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα κάτοικοι περιοxών σε υψόμετρο να πουν το νερό… νεράκι και οι υπόλοιποι να βλέπουν ένα σκουρόχρωμο υγρό, αντί για νερό, να ρέει από τις βρύσες. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, τα προβλήματα ύδρευσης οφείλονται στην υπερβολική ζήτηση που καταγράφηκε το Σάββατο στα 2.100.000 κυβικά μέτρα νερού, σχεδόν διπλάσια από τη μέση κατανάλωση τη συγκεκριμένη περίοδο και ενώ το ανώτατο όριο παροχής αυτή τη στιγμή είναι 1,7 εκατ. κυβικά. Αλλωστε, από την Παρασκευή τα στελέχη της Εταιρείας είχαν καταφέρει να… προβλέψουν το πρόβλημα, όπως ανέφερε η «K» το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, ως βασική αιτία προβαλλόταν η κατασπατάληση στη χρήση νερού για το λιώσιμο και την απομάκρυνση του πάγου από πεζοδρόμια, μπαλκόνια και αυλές. Εκ των υστέρων, βέβαια, η ΕΥΔΑΠ προσέθεσε ως αιτίες αυξημένης κατανάλωσης τη θραύση εσωτερικών δικτύων και ηλιακών θερμοσιφώνων.

Την επιχειρηματολογία της ΕΥΔΑΠ υιοθέτησε, αβίαστα, την Κυριακή και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Βάσω Παπανδρέου, επιτιμώντας μάλιστα τους πολίτες που επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά καταναλώνοντας νερό «όταν άλλοι δεν έχουν να πιούν». Χθες, η κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, ευχαρίστησε τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης και ανακοίνωσε ότι όσοι είχαν προβλήματα διαρροών δεν θα επιβαρυνθούν με το κόστος, αλλά θα τιμολογηθούν «με την αντίστοιχη περυσινή κατανάλωση».