Φόβοι έκρηξης τιμών στα οπωρολαχανικά

Φόβοι έκρηξης τιμών στα οπωρολαχανικά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηξη στις τιμές των οπωρολαχανικών φέρνει το κύμα κακοκαιρίας και το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί μέσω εισαγωγών να εξασφαλίσει επάρκεια προϊόντων στην αγορά και να ανακόψει περαιτέρω ανατιμητικές τάσεις. O αρμόδιος υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος εκτιμά ότι μέχρι στιγμής «η αγορά κινείται ομαλά», αλλά εμφανίσθηκε μάλλον επιφυλακτικός για το τι μέλλει γενέσθαι… Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενοι φορείς φοβούνται σημαντική άνοδο των τιμών τους επόμενους μήνες στα «ανοιξιάτικα προϊόντα» αλλά και στις ντομάτες, καθώς μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων έχει καταστραφεί. Δεν παραλείπουν να επισημάνουν οτι η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη εάν δεν υπήρχαν σημαντικά αποθέματα και εάν οι χονδρέμποροι δεν είχαν φροντίσει να προχωρήσουν σε εισαγωγές προϊόντων από Ιταλία και Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, από την προηγούμενη Πέμπτη έως χθες οι τιμές σε πληθώρα προϊόντων αυξήθηκαν έως και 34%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέση τιμή στα ραδίκια έφθασε τα 2,67 ευρώ από 2 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,5%, το σπανάκι αυξήθηκε κατά 31,4% φθάνοντας τα 1,88 ευρώ το κιλό, τα πράσα έφθασαν να πωλούνται προς 1,40 ευρώ από 1,12 ευρώ, τα καρότα από 0,96 ευρώ πωλούνται προς 1,10 ευρώ, οι πιπεριές από 1 ευρώ έφθασαν το 1,33 ευρώ το κιλό, ενώ μανταρίνια και πορτοκάλια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10%.

H κατάσταση απασχόλησε χθες ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών καθώς και των χονδρεμπόρων. «Οι εκτεταμένες ζημιές στα πράσινα λαχανικά θα δημιουργούσαν πρόβλημα, εάν δεν είχε προβλεφθεί από την αγορά να γίνουν εγκαίρως εισαγωγές», υποστήριξε ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα εξελιχθούν ομαλά, αν φυσικά η κακοκαιρία δεν συνεχισθεί. «Κρούσματα αισχροκέρδειας», συμπλήρωσε, «μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί», προσθέτοντας όμως ότι «στις επόμενες ημέρες θα δείξει τι θα γίνει».

Καλή χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά αλλά δραματική σε επίπεδο παραγωγής, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κεντρικής Αγοράς κ. I. Σιδέρης. O κ. Σιδέρης δήλωσε ότι η πλειονότητα των προϊόντων στην αγορά είναι εισαγόμενα θεωρώντας ταυτόχρονα ότι είναι αναπόφευκτο, λόγω των καταστροφών, να υπάρχουν αυξήσεις. «Αργότερα θα δούμε τις συνέπειες με τα ανοιξιάτικα προϊόντα και τις ντομάτες, αφού έχει καταστραφεί μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων», είπε από την πλευρά του ο κ. Π. Μόσχος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουμε δει μεγάλες ανατιμήσεις γιατί «υπήρχαν αποθέματα και οι τιμές δεν έχουν επηρεασθεί σημαντικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή