300 εκατομμύρια ευρώ το κόστος στη γεωργία

300 εκατομμύρια ευρώ το κόστος στη γεωργία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στις καλλιέργειες και τις αγροτικές υποδομές. Για πρώτη φορά επικράτησαν τόσο χαμηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας στην Αττική, ενώ πρωτοφανείς ήταν και οι καιρικές συνθήκες στην Κρήτη που διαθέτει υπαίθρια κηπευτικά και πολλά θερμοκήπια. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών στον αγροτικό τομέα ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ και δεσμεύτηκε ότι το ήμισυ των αποζημιώσεων θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το Πάσχα. Υπηρεσιακοί παράγοντες πάντως μιλούσαν για μετριοπαθείς προβλέψεις, καθώς το μέγεθος των καταστροφών θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γεωργίας Ευ. Αργύρη, του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Π. Λάμπρου, εκπροσώπων του ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις) και υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή. Ολική είναι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή, στην Αργολίδα, την Αιγιαλεία, την Αρτα και τη Λακωνία αλλά και στα όψιμα μανταρίνια και πορτοκάλια στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, το κόστος των αποζημιώσεων για τα εσπεριδοειδή θα φτάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα κηπευτικά τόσο στα υπαίθρια, (σπανάκι, σέλινο, αντίδια, άνηθο, μαϊντανό, λάχανα γι’ αυτήν την εποχή) όσο και σε όσα βρίσκονταν στα θερμοκήπια, οι οποίες εκτιμάται ότι θα «κοστίσουν» 30 εκατομμύρια ευρώ. Στην Εύβοια, τον Μαραθώνα, τα Μέγαρα, οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός που σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η παραγωγή. Ακόμα όμως και τα λαχανικά των θερμοκηπίων σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν, καθώς πολλά θερμοκήπια κατέρρευσαν από το χιόνι ή οι εγκαταστάσεις δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν τα φυτά από τις εξαιρετικά χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες. Πρωτοφανείς είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν στην Κρήτη, που διαθέτει υπαίθρια αλλά και θερμοκηπίου κηπευτικά. Οι καταστροφές των εγκαταστάσεων των θερμοκηπίων θα «κοστίσουν» έως 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στον Μαραθώνα καταστράφηκαν ανθοκομικές καλλιέργειες που μπορεί να μην έχουν σχέση με τη διατροφή, αυτό συνεπάγεται όμως μεγάλη οικονομική καταστροφή για τους ιδιοκτήτες

Στην Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη, «κάηκαν» τα σιτηρά, για τα οποία οι αποζημιώσεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Οπως διευκρινίζουν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, το χιόνι σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν αρκετό ώστε να σκεπάσει τα σιτηρά, γεγονός που θα τα προφύλασσε από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Απώλειες επίσης έχουν αναφερθεί στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και στο αλιευτικό κεφάλαιο στα ιχθυοτροφεία που βρίσκονται στις λιμνοθάλασσες της χώρας. Πολύ μεγάλες όμως είναι οι καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα στα ελαιόδεντρα, στη Δυτική και Ανατολική Ελλάδα, τη Βόρεια Πελοπόννησο και την Κρήτη. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα δέντρα, που τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουν να δώσουν παραγωγή, θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Τις προσεχείς ημέρες μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν καταστροφική για τις καλλιέργειες, ενώ η διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα και η σταδιακή άνοδος θα μειώσει το μέγεθος των ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή