Οι πολλαπλές ζημιές της κακοκαιρίας

Οι πολλαπλές ζημιές της κακοκαιρίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, που παρέμειναν επί διήμερο ή και τριήμερο χωρίς νερό, οι καλλιέργειες, η αξιοπιστία του διεθνούς αερολιμένος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο κρατικός μηχανισμός ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι του κύματος κακοκαιρίας, που έπληξε την Αττική και του «αλαλούμ» που προκάλεσε. Ταυτόχρονα, όμως, ειδικά το πρόβλημα της έλλειψης νερού θέτει εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις περί επάρκειας του συστήματος ύδρευσης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που δίνουν οι αρμόδιοι, οι οποίοι για άλλη μία φορά αποδύθηκαν σε ρεσιτάλ ασυνεννοησίας, προκαλώντας προβλήματα αντί να τα επιλύουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που συνιστούσε στα νοικοκυριά να έχουν ανοιχτές τις βρύσες τους για να μην παγώσουν οι σωλήνες και της ΕΥΔΑΠ και του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που κατηγόρησαν τους καταναλωτές για υπερκατανάλωση. Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να αναζητηθούν σχετικά ευθύνες από τη Δικαιοσύνη, καθώς από χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος ερευνά τα δημοσιεύματα και είναι πιθανό να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών στις καλλιέργειες ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ολική είναι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα, στην Αιγιαλεία, στην Αρτα και στη Λακωνία, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στα κηπευτικά τόσο στα υπαίθρια όσο και σε αυτά στα θερμοκήπια στην Εύβοια, στον Μαραθώνα και στην Κρήτη. Οι ζημιές προκαλούν και εκτεταμένες ανατιμήσεις, με το υπουργείο Ανάπτυξης να επιχειρεί να τις ανακόψει με εισαγωγές.

Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν και χιλιάδες… υποψήφιοι επιβάτες στο «Ελ. Βενιζέλος». H διοίκηση του αεροδρομίου -κατόπιν και σχετικής εντολής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών- το κράτησε ανοιχτό, με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλωθούν» οι αεροπορικές εταιρείες, που επιβίβαζαν και αποβίβαζαν… επιβάτες από τα αεροσκάφη, καθώς οι πτήσεις ήταν αδύνατο να εκτελεστούν.

Τα τραύματα που άφησε η κακοκαιρία στον κρατικό μηχανισμό και κατ’ επέκτασιν στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει και το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου, που θέτει ως άμεση προτεραιότητά του την απορρόφηση των αρνητικών παρενεργειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή