O Τσιγαρίδας «έχει πολλά να πει»

O Τσιγαρίδας «έχει πολλά να πει»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τοποθετήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης επί της ένστασης που αφορά αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, διαμαρτυρίες από την πλευρά των δημοσιογράφων για την έλλειψη ήχου και την εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το κέντρο Τύπου και με αυστηρή κριτική προς την πρόεδρο από τον κατηγορούμενο Χρήστο Τσιγαρίδα, συνεχίστηκε χθες η δίκη του ΕΛΑ, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο μοναδικός από τους πέντε κατηγορούμενους που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, Χρήστος Τσιγαρίδας, έλαβε τον λόγο για να καυτηριάσει προγενέστερο σχόλιο της προέδρου κ. Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη προς τους υπερασπιστές του κατηγορούμενου Μιχάλη Κασσίμη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα εγκλήματα του ΕΛΑ είναι πολιτικά παρά το γεγονός ότι ο Κασσίμης αρνείται οποιαδήποτε σχέση. «Δυσχεραίνετε τη θέση του εντολέα σας», είχε πει η κ. Μπρίλλη προς τους συνηγόρους υπεράσπισης του Κασσίμη για να λάβει χθες την ακόλουθη απάντηση από τον Χρ. Τσιγαρίδα.

«Ηθελα να πιστεύω», είπε ο κατηγορούμενος, «πως δεν θα καταδικαστώ για τα φρονήματά μου. Μια χθεσινή τοποθέτηση της κ. προέδρου μου κλόνισε αυτή την πεποίθηση. Αν αυτό αποδειχθεί στο τέλος της διαδικασίας θα καταλάβω ότι δεν κατανόησα τα όρια της πολιτικής αλλαγής που συμβαίνει στην Ελλάδα. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει γνώμη για τα συμβαίνοντα και έχει το δικαίωμα να κρίνει αν αυτή η δίκη είναι πολιτική, χωρίς να φοβάται αν θα αποτελέσει επιβαρυντικό στοιχείο για τη ζωή του». Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο Χρ. Τσιγαρίδας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τη δήλωση της προέδρου οι πολίτες θα την εισπράξουν σαν προειδοποίηση και θα λειτουργήσει σαν εκφοβισμός. Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος διευκρίνισε ότι το σχόλιο αφορούσε νομική εκτίμηση επί του αιτήματος και όχι ιδεολογική κρίση προς τους κατηγορουμένους.

Πάντως ο Χρ. Τσιγαρίδας όπως φαίνεται έχει -κατά δήλωσή του- αρκετά ακόμη να πει, αφού χθες εξέφρασε την επιθυμία να απαντήσει στα ερωτήματα που του απηύθυνε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γ. Μαύρος σχετικά με τον βαθμό συμμετοχής του στον ΕΛΑ. «Οταν λέτε αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη αναφέρεστε μόνο στην προπαγάνδα ή συμμετείχατε και στις βίαιες πράξεις; Γιατί η βία αναιρεί τον πολιτικό χαρακτήρα…», είπε ο κ. Μαύρος.

Κατά τα άλλα η πολιτική αγωγή (σ.σ. πέραν του συνηγόρου του Δημήτρη Ρίζου, κ. Δημ. Βασιλάκου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά ο νόμος και η δράση του ΕΛΑ θα πρέπει να κριθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο) υποστήριξε ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθώς επίσης και ότι τα εγκλήματα του ΕΛΑ δεν είναι πολιτικά. Την ίδια άποψη είχε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας κ. K. Βομπίρης ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε «ότι αν στην πορεία αποδειχθούν πολιτικά τα εγκλήματα, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πω ότι είμαστε αναρμόδιοι».

Εκτός λειτουργίας το σύστημα ήχου

Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζει η αίθουσα του κέντρου Τύπου όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη δίκη. Από την πρώτη ημέρα φάνηκε ότι τα συναρμόδια υπουργεία Τύπου και Δικαιοσύνης δεν είχαν επιδείξει τη δέουσα φροντίδα. Τα πρώτα προβλήματα αφορούσαν την έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο, στη συνέχεια τα καλοριφέρ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ χθες η κατάσταση κορυφώθηκε καθώς -πέραν του ότι το ταβάνι έσταζε- εκτός λειτουργίας τέθηκε και το σύστημα ήχου τόσο στο κέντρο Τύπου, όσο και στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Αρχικά, τα συναρμόδια υπουργεία «κώφευσαν», όταν όμως τέθηκε ζήτημα διακοπής της δίκης ώς την αποκατάσταση του προβλήματος το οποίο δυσχεραίνει τόσο την εργασία των δημοσιογράφων όσο και τη διεξαγωγή της δίκης, το υπουργείο Τύπου δεσμεύθηκε ότι σήμερα η βλάβη θα έχει αποκατασταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή