O μύθος της δωρεάν Παιδείας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο Ευρωπαίο δαπανούν οι Ελληνες γονείς για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Μάλιστα, αν και το πρόβλημα είναι υπαρκτό στη χώρα μας τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες, η μεγάλη έκρηξη -σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν- των ιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα έγινε ύστερα από την τελευταία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -την περίοδο 1998-1999- επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη.

Τα στοιχεία της επιτρόπου

Καταπέλτη για τη δωρεάν εκπαίδευση στην Ελλάδα, που μόνο… δωρεάν δεν είναι, αποτελούν τα στοιχεία της Ευρωπαίας επιτρόπου κ. Βιβιάν Ρέντινγκ, που απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Ξαρχάκου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Ρέντινγκ, οι ιδιωτικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την εκπαίδευση αποτελούν το 2,4% του συνόλου των δαπανών τους, ποσοστό υπερτετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το οποίο κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνολικά οι Ελληνες δαπανούν περίπου 600 δισ. δρχ. ετησίως για την εκπαίδευση των παιδιών τους, όπως κατέδειξε έρευνα της ICAP που δημοσίευσε η «K» και τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνει η κ. Ρέντινγκ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού αφορά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ισπανία δαπανάται το 1,4% του οικογενειακού προϋπολογισμού, στην Πορτογαλία 1,3%, στην Ιταλία 0,8%. Στη Γαλλία τα έξοδα αυτά αντιπροσωπεύουν το 0,2% του οικογενειακού προϋπολογισμού, στη Γερμανία το 0,1%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 0,5%.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η ελληνική οικογένεια λυγίζει από το βάρος πάγιων μηνιαίων δαπανών για την εκπαίδευση αποδεικνύεται και από το ότι το εισόδημα των Ελλήνων είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 15 εταίρων, προσεγγίζοντας το 67% του κοινοτικού μέσου όρου.

Περίοδος 1998-1999

H επίτροπος τονίζει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν 13 φορές περισσότερα από τους Σουηδούς, Φιλανδούς και τους κατοίκους του Λουξεμβούργου.

Η μεγάλη αύξηση των εκπαιδευτικών δαπανών κατεγράφη την περίοδο 1998-1999. Σε απόλυτες τιμές υπερδιπλασιάστηκαν ενώ σε ποσοστιαία αυξήθηκαν κατά 50% (από 1,6% το 1998 σε 2,4% το 1999).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή