Οι δικαστές αύριο στις κάλπες

Οι δικαστές αύριο στις κάλπες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O προεκλογικός «πυρετός» ανεβαίνει, όχι, μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς αύριο Σάββατο προσέρχονται στις δικές τους κάλπες για να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις στα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας (Πρωτοδικείο Αθηνών, Εφετείο Αθηνών κ.ά.). H ανάδειξη των τριμελών διοικήσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, από τους ίδιους τους δικαστές στα πρωτοδικεία και στα εφετεία της χώρας, σε εφαρμογή του θεσμού της Αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης, είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Οι «προϊστάμενοι» των δικαστηρίων, την τελευταία δεκαετία (από το 1994) δεν διορίζονται πλέον, με βάση την αρχαιότητα στην πυραμίδα της ιεραρχίας, αλλά εκλέγονται από τους συναδέλφους τους με κριτήρια την αντικειμενικότητα στον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων, τη νομική κατάρτιση, καθώς και τις σχέσεις τους, με τους άλλους δικαστικούς λειτουργούς.

Τη νευραλγική θέση του προϊσταμένου της διοίκησης του Εφετείου Αθηνών διεκδικούν τέσσερις αξιόλογοι υποψήφιοι πρόεδροι Εφετών: O σημερινός προϊστάμενος, κ. Χαρίδημος Παπαδάκης, ο κ. Γρηγόρης Μάμαλης, αναπληρωτής πρόεδρος στη δίκη του ΕΛΑ, ο κ. Σπυρ. Πολίτης και ο κ. Γεωρ. Σμυρναίος. Κατά τις εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων, η «μάχη» θα δοθεί ανάμεσα στον κ. Μάμαλη, ο οποίος έχει μεγάλη απήχηση απολαμβάνοντας την αποδοχή των συναδέλφων του και στον απερχόμενο προϊστάμενο κ. Χαρ. Παπαδάκη. Στα «πλην» του κ. Παπαδάκη θεωρείται το γεγονός ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να συμπληρώσει νέα διετή θητεία προέδρου της τριμελούς διοίκησης, καθώς σε ένα χρόνο συνταξιοδοτείται. Ως μέλη της τριμελούς διοίκησης φέρονται επικρατέστεροι οι εφέτες κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, ιδιαιτέρως ικανή (είναι μάλιστα, η πρώτη γυναίκα δικαστής, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη διοίκηση του Εφετείου) και γνωστή στους συναδέλφους της, αφού επί σειράν ετών εκλέγεται ως μέλος του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ο κ. Αν. Λιανός αρχαιότερος όλων των υποψηφίων. Με αξιώσεις διεκδικούν τις θέσεις οι, επίσης, ικανοί λειτουργοί κ. Γεωργία Λαλούλη (διετέλεσε επί μακρόν μέλος της Ενωσης και γενική γραμματέας) Παν. Αθανασόπουλος, Κυριάκος Γεωργίου, Αθαν. Πολυζωγόπουλος και Τριανταφυλλιά Μαγγανά.

Για τη κρίσιμη θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών αναμετρούνται τέσσερις πρόεδροι Πρωτοδικών. O κ. Γεράσιμος Διονυσάτος, μέλος της απερχόμενης αλλά και της προηγούμενης διοίκησης (έχει εκλεγεί για δύο θητείες) θεωρείται «φαβορί», καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των συναδέλφων του. Σημαντικές είναι οι υποψηφιότητες των κ.κ. Μαρίας Παπασπύρου, Μιχαήλ Χατζηαθανασίου, Αλεξ. Σάββα και Κυριάκου Φώσκολου. Για τις δύο θέσεις των μελών της διοίκησης θα αναμετρηθούν πέντε πρωτοδίκες με επικρατέστερους τους κ.κ. Γ. Ζώη (μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου) και Γεωργ. Καλτσά, ενώ «μάχη» δίδεται και από τους κ. Αντ. Γομάτο, Αλεξ. Ζιάκα, N. Σαλατά και N. Μίλιο.

Πειραιάς – Θεσσαλονίκη

Στο Πρωτοδικείο Πειραιά διεκδικούν την προεδρία τρεις έμπειροι πρόεδροι Πρωτοδικών οι κ.κ. K. Πεϊόγλου, Μαριάννα Παγουτέλη και Μαίρη Δημητρακοπούλου. Αντιστοίχως, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναμετρούνται οι κ. Μαρία Τσιλιγκαρίδου, Ηλίας Γκορέζης και Δήμητρα Περιστερίδου.

Στο Ειρηνοδικείο Αθήνας υποψήφιοι είναι: η, ήδη, προϊσταμένη κ. I. Γιαννούλη, ο κ. Παν. Μηλίτσης, ο οποίος κατέρχεται για πρώτη φορά και διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία, καθώς απολαμβάνει της εκτίμησης των συναδέλφων του, κ. B. Παπακώστας, κ. Μαρία Χιώτη και κ. I. Ρωμαίος. Τέλος, για τα μέλη της Διοίκησης υποψήφιες είναι τρεις γυναίκες: οι κ.κ. Ελλη Ορφανίδου, A. Ανανιάδου και Αγγελική Ανδρεάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή