«Να ελέγξουμε εδώ και… σήμερα την πίεσή μας»

«Να ελέγξουμε εδώ και… σήμερα την πίεσή μας»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία «βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του καρδιαγγειακού μας συστήματος» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί γιατροί την υπέρταση, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ελληνες. Ωστόσο, μόνο το 70% των υπερτασικών γνωρίζει ότι έχει αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ από αυτούς που έχουν γνώση της κατάστασής τους μόλις το 51% ακολουθεί θεραπεία. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης επιτυγχάνει τελικά μόλις ένας στους τρεις υπερτασικούς, έχοντας ως βασικούς συμμάχους τη σωματική άσκηση, το σωστό διαιτολόγιο, την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και φυσικά τη φαρμακευτική αγωγή.

Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, κ. Βασίλης Βοττέας και ο επιμελητής A΄ της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου κ. Αθανάσιος Μανώλης, υπέρταση χαρακτηρίζεται όταν η συστολική και η διαστολική πίεση είναι ίση η μεγαλύτερη με 140 mmHg και 90 mmHg αντίστοιχα, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ατόμου. Το «ιδανικό» είναι όταν η συστολική πίεση δεν ξεπερνά τα 120 mmHg και η διαστολική τα 80 mmHg, ενώ φυσιολογική αρτηριακή πίεση έχει το άτομο με συστολική πίεση 130 mmHg και διαστολική 85 mmHg. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αντιυπερτασική Εταιρεία, η αρτηριακή πίεση που κυμαίνεται μεταξύ 130 mmHg-139 mmHg και 85 mmHg-89 mmHg χαρακτηρίζεται ως «υψηλή φυσιολογική» και πρέπει να ελέγχεται τακτικά.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στον τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Οπως τόνισε ο κ. Μανώλης, «δεν φτάνει μία μέτρηση για να αποφανθούμε εάν το άτομο πάσχει από υπέρταση». O καλύτερος τρόπος για την αναγνώριση του πάσχοντος είναι η 24ωρη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης με συχνές μετρήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σε στιγμές ηρεμίας. Οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι η αρτηριακή πίεση συνήθως δεν προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα και ότι ο πονοκέφαλος, η ζάλη και οι ρινορραγίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση θεωρείται ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακών επιπλοκών. Το άτομο που πάσχει από υπέρταση κινδυνεύει επτά φορές περισσότερο να υποστεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τρεις φορές περισσότερο να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ανεύρυσμα της αορτής, σε σχέση με ένα άτομο ίδιας ηλικίας με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αντιμετώπιση της υπέρτασης αφορά κυρίως σε φαρμακευτική αγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή