Γκαράζ στα υπόγεια «νέων» σχολείων

Γκαράζ στα υπόγεια «νέων» σχολείων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλιοθήκες, Ιντερνετ καφέ, πολυχώρους, γήπεδα αλλά και γκαράζ και καταστήματα προβλέπεται να έχει το… σχολείο του μέλλοντος, όπως παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου. Είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι χώροι του τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα δημιουργηθούν νομικά πρόσωπα από γονείς, διδάσκοντες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία θα διαχειρίζονται το σχολικό κτίριο.

Η λειτουργία του «Ανοιχτού Σχολείου», όπως ονομάζεται, διαπνέεται από το «πνεύμα εξοικονόμησης πόρων για διασφάλιση της βέλτιστης χρήσης» όπως είπε στην ομιλία της η εκπρόσωπος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Ιζαμπέλ Ετιέν, που μετέφερε τη μικρή ευρωπαϊκή εμπειρία (μόνο στη Φινλανδία υπάρχουν ανάλογα σχολεία). «Ενα σχολικό κτίριο κοστίζει ένα δισ. δραχμές. Γιατί να κλείνει μετά τη λήξη του ωραρίου» αναρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Μανώλης Μπαλτάς.

Η ημερίδα, πάντως, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τα ερωτήματα γονέων και εκπαιδευτικής κοινότητας για το πόσο ορθή είναι η «κοινή» λειτουργία σχολείου, γκαράζ, καταστημάτων. «Δεν υπάρχει ούτε ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό δείγμα για το πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σχολείο. H ύπαρξη γκαράζ 200 και 300 οχημάτων στα θεμέλια ενός σχολείου από μόνο του αποτελεί κίνδυνο» ανέφερε στην «K»  η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος κ. Βάνα Τζιαντζή. Επίσης, αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα για το πόσο υλοποιήσιμη είναι η ιδέα -πέραν της πιλοτικής εφαρμογής- από τη στιγμή που υπάρχει έντονο πρόβλημα απουσίας οικοπέδων και της διπλοβάρδιας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε την έναρξη λειτουργίας 700 ολοήμερων γυμνασίων της νέας σχολικής χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή