O ΕΛΑ, η Στάζι και ο Κάρλος

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρετικά αργό ρυθμό εξελίσσεται η διαδικασία στη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ, καθώς οι εντάσεις -και με προεκλογικές αναφορές-και οι αντεγκλήσεις εμπόδισαν και χθες την πρόοδο της διαδικασίας και «απέτρεψαν» την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώτου εκ των μαρτύρων κατηγορίας, Βασίλη Ζήση.

Παράλληλα, τα έγγραφα της Στάζι, όπως αναμενόταν άλλωστε, εξελίσσονται σε μείζον ζήτημα, καθώς τμήμα τους υπάρχει στη δικογραφία αλλά δεν συγκαταλέγεται στα αναγνωστέα έγγραφα, ενώ έγγραφα τα οποία υποτίθεται ότι περιέχονται στον φάκελο της υπόθεσης… δεν υπάρχουν. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της προέδρου κ. Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη προς τους υπερασπιστές και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής. «Και εμείς σαν δικαστές αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με τα έγγραφα. Υπάρχει ένα ανακάτεμα ή μία προχειρότητα στις δικογραφίες. Κάποια προφανώς έχουν απολεσθεί… εννοώ ότι κάπου έχουν μπερδευθεί».

Η κατάθεση Ζήση

Νωρίς το πρωί ξεκίνησε την κατάθεσή του ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης. O μάρτυρας υποστήριξε ότι το 1994 πήρε τα αρχεία της Στάζι από τη γερμανική Βουλή. Εκεί μεταξύ άλλων αναφερόταν πως κάποιος Ελληνας επιχειρηματίας ήταν αναμεμιγμένος με την τρομοκρατία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον μάρτυρα, από τα αρχεία της Στάζι προκύπτει σχέση του ΕΛΑ με την ομάδα Κάρλος. Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε, από αλληλογραφία του Κάρλος που βρέθηκε το 1984 στη Βουδαπέστη, συνάγεται το συμπέρασμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιοχάνες Βάινριχ γνώριζαν για τις δραστηριότητες του ΕΛΑ και μεριμνούσαν για την αποστολή όπλων στην Ελλάδα. O κ. Ζήσης, μάλιστα πρόσθεσε ότι βρέθηκε μια επιστολή του Βάινριχ προς τον Κάρλος, στην οποία του εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή με ανθρώπους του ΕΛΑ, πριν από τη μεταπολίτευση στο Παρίσι. O μάρτυρας αναφέρθηκε και στην κατάθεση της Μπέρτα ντε Μαρσέλους – η οποία ανήκε στην ομάδα Κάρλος και είχε συνεργαστεί με τις Αρχές. Στην κατάθεση αναφέρεται ότι εκείνη είχε φέρει σε επαφή έναν Ελληνα με το ψευδώνυμο «Φιλίπ» με τον Κάρλος. Οπως υποστήριξε ο μάρτυρας, η Ντε Μαρσέλους είχε καταθέσει τότε ότι ο «Φιλίπ» ήταν ο Κώστας Αγαπίου.

Η πολιτική αγωγή

Η κατάθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση διεκόπη όταν ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε έγγραφα της Στάζι και του γερμανικού Κοινοβουλίου, τα οποία έχει στην κατοχή του, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής διά στόματος του κ. Γιώργου Μαύρου υπέβαλαν αίτημα στο δικαστήριο να διακοπεί η κατάθεση του κ. Ζήση και να ζητηθούν τα έγγραφα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. O εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής, ενώ η πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους να ζητήσουν συγκεκριμένα έγγραφα και όχι αόριστα. «Δεν έχω πρόσβαση σε μυστικές υπηρεσίες ή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πώς να ξέρει η πολιτική αγωγή τι είδους έγγραφα υπάρχουν; Είναι απαράδεκτο που ο κ. Διώτης και ο κ. Ζερβομπεάκος, οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση, δεν τα προσκόμισαν. Μπορώ εγώ να ξέρω ποια έγγραφα κατασχέθηκαν στις γιάφκες του Κάρλος;», εξανέστη ο κ. Μαύρος.

Την ημιτελή κατάθεση του Βασίλη Ζήση αλλά και το θέμα των αρχείων της Στάζι σχολίασε ο εκ των κατηγορουμένων Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος αμφισβήτησε τη βασιμότητα των ισχυρισμών. «Υπάρχει παραπλάνηση του δικαστηρίου σας. Εδωσα 100.000 δρχ. για 3.000 σελίδες που αναφέρονται στα αρχεία και περιέχονται στη δικογραφία. H κατάθεση του Κάρλος υπάρχει μεταφρασμένη στη δικογραφία. Σημειωτέον ότι ο ίδιος δεν την υπέγραψε και έχει πει ότι η 17δεν έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες και ο ΕΛΑ έκανε επιλεγμένα χτυπήματα. Πώς είναι δυνατόν να λέει ο μάρτυρας άλλα αντί άλλων. Οταν ήρθε ο Καμμένος είπε ότι έχει νέα έγγραφα, αλλά είναι τα ίδια που έχετε εδώ».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Κώστας Αγαπίου, φανερά αγανακτισμένος. «Με βάλατε μέσα χωρίς κανένα στοιχείο και θα είμαι άλλα 30 χρόνια. Εχετε ήδη ετοιμάσει και τη δεύτερη δίκη».

Η υπεράσπιση

Από την πλευρά της, σύσσωμη η υπεράσπιση ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για προσκόμιση εγγράφων αλλά και διακοπής της κατάθεσης του μάρτυρα. «Είναι δυνατόν να μιλάμε για τα αρχεία της Στάζι όταν μέχρι το 2003 η ελληνική δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι πρόκειται για σκουπίδια; Αυτός ο παραλογισμός έχει κάνει τη δίκη θέατρο, για να μην πω τσίρκο. Οσο για τον μάρτυρα, περιφέρεται από εφημερίδα σε εφημερίδα και από υπηρεσία σε υπηρεσία και εμείς ασχολούμαστε με έγγραφα που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Πωλούνται στην αγορά. Ετσι τα βρήκε…», υποστήριξε η συνήγορος του Αγαπίου, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Αγγελέτου Κανά, κ. Αλέξης Κούγιας, αμφισβήτησε τη γνησιότητα των εγγράφων που επικαλέσθηκε ο μάρτυρας, ενώ κατά του κ. Ζήση καταφέρθηκε και ο κατηγορούμενος Χρ. Τσιγαρίδας. «Συνηθίζει να καταθέτει την πρώτη ημέρα και μετά να εξαφανίζεται.

Οσο για τα χαρτιά, εγώ δεν τα φοβάμαι. Αυτοί που τα φοβούνται είναι αυτοί που ζητούν να προσκομιστούν. Γιατί έτσι θα αποκαλυφθούν οι σκοπιμότητες που επέβαλαν να αναπαράγονται τέτοιου είδους χαρτιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή