Διαγκωνισμός για μια θέση με πηλήκιο

Διαγκωνισμός για μια θέση με πηλήκιο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες θα είναι οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στους υποψηφίους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων του Μαΐου την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές. Εισαγωγή που, σε μια δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, δίνει μια σίγουρη επαγγελματική εξασφάλιση, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να… γίνεται μάχη μεταξύ των υποψηφίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», ο αριθμός των εισακτέων σε όλες τις στρατιωτικές σχολές (και για τις διάφορες κατηγορίες υποψηφίων) θα προσεγγίσει τον αριθμό 1.380, ενώ για τις Αστυνομικές Σχολές και της Πυροσβεστικής ο αριθμός των θέσεων θα κυμανθεί κοντά στις 1.290-1.300.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τις Στρατιωτικές Σχολές πέρυσι οι θέσεις που διατέθηκαν ήταν 1.167, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2003. Στην αύξηση του φετινού αριθμού θα συμβάλει και η Στρατιωτική Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων, η οποία θα επαναλειτουργήσει. Συνολικά, δηλαδή, ο αριθμός των Στρατιωτικών Σχολών -μαζί με τις επιμέρους ειδικότητες που έχουν, όπως π.χ. ιπτάμενοι και μηχανικοί- θα φθάσει τις 18. Ως προς τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές, πέρυσι οι υποψήφιοι διεκδίκησαν 1.121 θέσεις για όλες τις διάφορες κατηγορίες υποψηφίων.

Η ζήτηση αναμένεται να είναι και φέτος αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι Σχολές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του Δημοσίας Τάξεως κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων σχολών ανά επιστημονικό πεδίο με κριτήριο τη ζήτηση από τους υποψηφίους. Είναι ενδεικτικό ότι η Σχολή Ικάρων (η ειδικότητα των Μηχανικών) κατατάχθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στην τρίτη θέση μεταξύ των σχολών στου 2ου επιστημονικού πεδίου, με κριτήριο τον αριθμό των υποψηφίων που την είχαν ως πρώτη προτίμηση. Συνολικά, 448 υποψήφιοι με τις εξετάσεις του Ενιαίου Λυκείου είχαν πρώτο στόχο μία από τις 26 θέσεις της, ενώ συνολικά τη σχολή δήλωσαν 1.012 υποψήφιοι. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η άλλη ειδικότητα -των ιπτάμενων- της Σχολής Ικάρων με 388 υποψήφιους να έχουν πρώτο στόχο τις 66 θέσεις της και συνολικά τη δήλωσαν 687 υποψήφιοι. Επίσης, υψηλή ήταν η ζήτηση για τις 129 θέσεις της Σχολής Ευελπίδων (ειδικότητα των Οπλων), τις οποίες διεκδίκησαν -κατά πρώτη προτεραιότητα- 233 υποψήφιοι, ενώ συνολικά τη δήλωσαν 1.390. Μία από τις 23 θέσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ειδικότητα Μάχιμοι) είχαν ως πρώτο στόχο 138 νέοι και συνολικά 648.

Αξιωματικοί ΕΛ.ΑΣ.

Η ίδια εικόνα και για τις Αστυνομικές Σχολές Πρώτη επιλογή για 1.252 υποψηφίους ήταν μία από τις 79 θέσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατατάσσοντας τη σχολή στη δεύτερη θέση μεταξύ εκείνων του 5ου επιστημονικού πεδίου. Συνολικά, τη σχολή δήλωσαν 2.001 υποψήφιοι. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η σχολή Αστυφυλάκων, με 1.087 υποψηφίους να διεκδικούν μία από τις 862 θέσεις της. Συνολικά, τη σχολή δήλωσαν 3.127 υποψήφιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή