ΣτΕ: Να μείνει σφραγισμένο το «Ατλάντικα»

ΣτΕ: Να μείνει σφραγισμένο το «Ατλάντικα»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνει κλειστό για λόγους δημόσιας ασφάλειας το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ατλάντικα», ένα εκ των δύο αυθαίρετων ξενοδοχείων στη Ρόδο που απασχόλησαν τελευταία την κοινή γνώμη, δικαιώνει δημοσιεύματα της «K» για τη σκανδαλώδη υπόθεση. Σ’ αυτήν εμπλέκονται οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης για τις μεθοδεύσεις στις οποίες προέβησαν προκειμένου να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία των δύο αυθαίρετων ξενοδοχείων πουλώντας ακόμη και έκταση του Δημοσίου. Το ξενοδοχείο «Ατλάντικα» λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, υπήρχε απόφαση σφράγισής του και η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει την αναστολή της, η οποία απερρίφθη από το ΣτΕ. Πρέπει να πούμε ότι η Εισαγγελία Ρόδου είχε ήδη παρέμβει απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος τόσο εναντίον του ιδιοκτήτη όσο και άλλων δημόσιων λειτουργών.

Οπως αποκάλυψε σε σειρά ρεπορτάζ η «K», η εισαγγελική έρευνα επεκτείνεται στην αναζήτηση και πολιτικών ευθυνών για τις συνθήκες έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης (των κ. N. Χριστοδουλάκη, Απ. Φωτιάδη και Δ. Γεωργακόπουλου) στις 2 Απριλίου 2003, σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκε έκταση 2,5 στρεμμάτων στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ. N. Νικολαΐδη έναντι του ποσού των 125.000 ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις.

Υπουργικές παρεμβάσεις

Δεν γνώριζαν ότι 3 μήνες πριν είχαν ασκηθεί διώξεις από την Εισαγγελία Ρόδου για ένα κακούργημα και επτά πλημμελήματα εις βάρος του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας και κατά άλλων 15 εμπλεκομένων στελεχών, υπαλλήλων και μηχανικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της πολεοδομίας; Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες αφορούσαν απιστία, παράβαση καθήκοντος, κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας χωρίς άδεια και κατάληψη δημόσιας έκτασης. Και βέβαια το κατηγορητήριο δεν έχει μείνει εκεί. H Εισαγγελία Ρόδου, προχωρώντας την έρευνα πέρυσι τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου της ιδιοκτήτριας εταιρείας και κατά παντός υπευθύνου δημόσιου λειτουργού στην Πολεοδομία, τη Διεύθυνση Τουρισμού και την Υπηρεσία ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για απάτη αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του Δημοσίου και για ηθική αυτουργία στην πράξη απάτης αντίστοιχα.

Την εποχή που υπογραφόταν η υπουργική απόφαση επεβλήθη στον ξενοδόχο πρόστιμο από την Πολεοδομία ύψους 2,8 δισ. δρχ. για το ένα εκ των δύο ξενοδοχείων του που κρίθηκε αυθαίρετο και στη συνέχεια του επεβλήθη πρόστιμο ύψους 2,3 δισ. δρχ. για τον ίδιο λόγο για την όμορη ξενοδοχειακή του μονάδα. Ομως, μόλις 9 ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου 2003, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος υπογράφει απόφαση με την οποία εντάσσει την περιοχή Κολύμπια της Ρόδου όπου βρίσκονται τα αυθαίρετα ξενοδοχεία, στις περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. O ξενοδόχος θα μπορούσε να επιχειρήσει τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών αν είχε έκταση 50 στρεμμάτων. Την έκταση αυτή είχε, σχεδόν, συμπληρώσει με την προγενέστερη απόφαση των 3 υπουργών.

Το «σίριαλ» των υπουργικών παρεμβάσεων ολοκληρώθηκε με τη φωτογραφική διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ιαματικού τουρισμού που υπογραφόταν από τους κ. A. Τσοχατζόπουλο και N. Χριστοδουλάκη και αποσύρθηκε τελευταία στιγμή υπό το βάρος τότε των αποκαλύψεων της υπόθεσης Πάχτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή