Λίγες οι νέες θέσεις στα περιζήτητα AEI

Λίγες οι νέες θέσεις στα περιζήτητα AEI

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 17 νέα τμήματα, που η κυβέρνηση ίδρυσε σε περιφερειακά πανεπιστήμια και TEI και θα λειτουργήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, «εξυπηρετούν» τις προεκλογικές σκοπιμότητες για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τις 1.970 επιπλέον θέσεις, οι 1.780 αφορούν τα 17 νέα τμήματα. Τη μερίδα του λέοντος των θέσεων παίρνουν τα τμήματα των TEI (1.050 θέσεις) έναντι των AEI (730 θέσεις).

Οι υπόλοιπες επιπλέον θέσεις προέρχονται από μικρές αυξήσεις στα τμήματα πληροφορικής, καθώς και τα παιδαγωγικά τμήματα, στα οποία πέρυσι έγινε η έκπληξη, καθώς εκτινάχθηκε η ζήτηση από τους υποψηφίους λόγω της απορρόφησης των δασκάλων από τα ολοήμερα σχολεία. Επί της ουσίας, δηλαδή, στα παραδοσιακά τμήματα υψηλής ζήτησης των υποψηφίων δεν έγιναν αυξήσεις εισακτέων. Είναι ενδεικτικό ότι δημιουργήθηκαν 100 θέσεις στο τμήμα «Κοινωνικής Πολιτικής» και άλλες τόσες στο τμήμα «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας». Ομως, τα τμήματα αυτά λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι ως ένα ενιαίο τμήμα («Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας») του Παντείου Πανεπιστημίου με 150 θέσεις. Δόθηκαν, δηλαδή, επιπλέον 50 θέσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα. Από την άλλη, η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων (35) έγινε στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολή με χαμηλότατη ζήτηση. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι θέσεις όλων των Στρατιωτικών Σχολών θα αυξηθούν συνολικά κατά περίπου 200 και όλων των Αστυνομικών Σχολών κατά περίπου 50.

Ας θυμίσουμε ότι στους περίπου 90.000 υποψηφίους των Ενιαίων Λυκείων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις του Μαΐου, αναλογούν 78.285 θέσεις σε πανεπιστήμια και TEI. Σε όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων (όσοι διεκδικούν το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις και οι υποψήφιοι των TEE για TEI) -που συγκεντρώνουν περίπου 133.550 νέους- αναλογούν 82.237 θέσεις στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2004 – 2005.

Τα πέντε πεδία

Αναλυτικά, οι αυξομειώσεις των θέσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης, ανά πεδίο, έχουν ως εξής:

Πρώτον. Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών). Μόνο στα παιδαγωγικά τμήματα υπάρχει αύξηση θέσεων. Στις υπόλοιπες σχολές υψηλής ζήτησης του πεδίου σημειώνεται μείωση. Στον κατάλογο των σχολών με τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων είναι ένα παλαιότερο τμήμα (Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου), που χωρίστηκε στα δύο αντικείμενά του, με αποτέλεσμα -για να δοθεί υπόσταση στα νέα τμήματα- να αυξηθεί κατά 50 ο περυσινός αριθμός των εισακτέων.

Επίσης, μετά τα σχετικά αιτήματα ορισμένων σχολών για αύξηση των εισακτέων (αποτελούν την εξαίρεση, αφού συνήθως οι σχολές ζητούν λιγότερους και το υπουργείο τούς στέλνει πολύ περισσότερους) το υπουργείο Παιδείας βρήκε την ευκαιρία να «κερδίσει» κάποιες θέσεις στο στόχο του για αύξηση του αριθμού εισακτέων. Μία από τις σχολές με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών (από 215 σε 250 θέσεις το 2004). Συνολικά, (και εάν εξαιρεθούν τα παιδαγωγικά Τμήματα, τις θέσεις των οποίων διεκδικούν οι υποψήφιοι του 1ου πεδίου αλλά έχουν την ίδια δυνατότητα και οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου) οι θέσεις σε AEI και TEI του 1ου πεδίου μειώνονται κατά 160 φέτος: από 12.920 σε 12.760.

Δεύτερον. Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών). Μόλις κατά δέκα αυξάνονται οι θέσεις στις σχολές που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στο πεδίο (από 3.495 σε 3.505) και δίνονται όλες στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα στη Μυτιλήνη (από 65 σε 75). Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής ή της θετικής κατεύθυνσης μπορούν να επιλέξουν σχολές στις οποίες ο αριθμός των θέσεων αυξήθηκε και οι οποίες περιλαμβάνονται και σε κάποιο άλλο επιστημονικό πεδίο. Μεταξύ αυτών είναι τα Παιδαγωγικά τμήματα (κοινά στο 1ο και 2ο πεδίο) και τα τμήματα Πληροφορικής και άλλων νέων αντικειμένων, τα οποία είναι κοινά στο 2ο και 4ο πεδίο.

Μεταξύ των νέων τμημάτων που θα λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος υπάρχουν τρία τμήματα, αυτό της Πληροφορικής Πανεπιστημίου Ιονίου (2ο – 4ο), της Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (2ο – 4ο), καθώς και η Στρατιωτική Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (2ο – 4ο).

Τρίτον. Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας). Σταθερός έμεινε ο αριθμός των εισακτέων των περιζήτητων σχολών AEI και TEI του πεδίου. Συνολικά, οι θέσεις του πεδίου αυξήθηκαν (σε τμήματα TEI του πεδίου) κατά 50. Ετσι, οι θέσεις στα πανεπιστήμια του πεδίου παραμένουν 1.825, στα TEI ανεβαίνουν από 4.760 σε 4.810. Οι αλλαγές περιορίζονται σε πολύ λίγα τμήματα και κυμαίνονται από 5 έως 10 θέσεις. H αύξηση είναι ελάχιστη διότι κανένα από τα νέα τμήματα δεν εντάσσεται αποκλειστικά στο 3ο πεδίο (το Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Θεσσαλίας είναι κοινό στο 3ο και 4ο πεδίο).

Τέταρτον. Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών). Κατά 585 αυξάνονται οι θέσεις των σχολών και των τμημάτων που περιλαμβάνονται αποκλειστικά στο 4ο πεδίο. Ολη την αύξηση απορροφούν τα TEI, ενώ οι θέσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα του πεδίου μειώνονται κατά 30.

H αύξηση στα Τεχνολογικά Ιδρύματα ουσιαστικά προέρχεται από τη δημιουργία τεσσάρων νέων τμημάτων, που εντάσσονται αποκλειστικά στο 4ο πεδίο. Φέτος, διατίθενται 4.910 θέσεις σε AEI (4.940 πέρυσι) και 15.700 σε TEI (15.085 πέρυσι) – συνολικά 20.610 από 20.025 θέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλέον περιζήτητο τμήμα τού πεδίου -των Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών του ΕΜΠ- οι θέσεις αυξάνονται μόλις κατά 9. Μικρές αυξήσεις γίνονται και στα υπόλοιπα υπάρχοντα τμήματα πληροφορικής των AEI και TEI, όπως μείωση των εισακτέων αποφασίσθηκε για τα υφιστάμενα τμήματα Αρχιτεκτονικής λόγω της έναρξης λειτουργίας από το 2004 – 2005 νέου τμήματος Αρχιτεκτονικής στα Χανιά.

Βέβαια, οι υπόψήφιοι που επιθυμούν να δηλώσουν τεχνολογικά τμήματα θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 6 νέων τμημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται και σε άλλο επιστημονικό πεδίο (δύο στο 1ο και το 4ο, δύο στο 2ο και το 4ο και ένα στο 3ο και το 4ο).

Πέμπτον. Επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Διοίκησης). Στο πεδίο αυτό προσφέρονται 260 επιπλέον θέσεις. H άνοδος προέρχεται κατά κύριο λόγο από τρία νέα τμήματα TEI. Βέβαια, υπάρχουν αυξομειώσεις και στα τμήματα AEI, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό θέσεών τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι επιπλέον θέσεις του ενός μόνο νέου τμήματος AEI (Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών), που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, «απαλείφονται» από τις μειώσεις θέσεων σε ήδη λειτουργούντα τμήματα του πεδίου. Αποτέλεσμα είναι οι θέσεις στα πέντε από τα έξι πλέον περιζήτητα τμήματα του πεδίου να παραμένουν ίδιες.

Συνολικά, οι θέσεις των σχολών του 5ου πεδίου (και όχι όσες περιλαμβάνονται και σε άλλα πεδία) αυξάνονται από 18.715 σε 18.975. Από αυτές, οι 5.170 (έναντι 5.150 πέρυσι) ανήκουν σε AEI και οι 13.805 (έναντι 13.565 πέρυσι) σε TEI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή