H υπόθεση των «Tor-M1» έχει ακόμη και δολοφονίες

H υπόθεση των «Tor-M1» έχει ακόμη και δολοφονίες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To θρίλερ με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων Tor-M1 περιλαμβάνει μίζες, δολοφονίες, εισαγγελικές έρευνες που σχετίζονται με τους υπεύθυνους των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και στη Ρωσία.

Μέχρι σήμερα και παρά το ότι παρήλθαν πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων εξανεμίστηκαν, ενώ το ΥΠΕΘΑ σιωπούσε μέχρι που ο σημερινός υπουργός Αμύνης Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δημοσιοποίησε το θέμα με ερώτησή του στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Τον Μάρτιο του 2003 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθέτησε επικεφαλής του Ομίλου Almaz-Antey (το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων διεθνώς) τον Ιγκόρ Κλίμοφ. Αυτός, μεταξύ άλλων, εντόπισε εντός της εταιρείας κύκλωμα το οποίο είχε εκταμιεύσει τα 73 εκατομμύρια δολάρια των αντισταθμιστικών για τους Tor-M1, ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα Μόσχας και τον Μάιο του 2003 πραγματοποίησε επαφές με αρμόδιους παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Είκοσι ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 6 Ιουνίου 2003, ο Ιγκόρ Κλίμοφ δολοφονήθηκε, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε περίχωρο της Μόσχας εκτελέστηκε από άγνωστους και ο στενός του συνεργάτης στην έρευνα που διεξαγόταν, Σεργκέι Σίτκο.

Παρά τις δραματικές αυτές εξελίξεις από το ΥΕΘΑ υπήρχε σιωπή… H ρωσική όμως πλευρά κινήθηκε και η Εισαγγελία της Μόσχας έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό τον I. Βορομπίεφ, διευθυντικό στέλεχος της Antey, υπεύθυνο του προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων και έχοντα επαφές με την τότε γενική διεύθυνση εξοπλισμών υπό τον κ. Γιάννη Σμπώκο και στη συνέχεια τον κ. N. Κολύρη. H εισαγγελική έρευνα στη Μόσχα αποκάλυψε, σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα του ρωσικού και διεθνούς Τύπου, ότι τα 73 εκατομμύρια δολάρια των ελληνικών αντισταθμιστικών προγραμμάτων είχαν γίνει καταθέσεις σε τράπεζες του Μαυροβουνίου (WesterBank), στην Privi Kapital της Μόσχας, ενώ 16 εκατομμύρια δολάρια είχαν διοχετευθεί σε υπεράκτιους παραδείσους. Και ενώ ο τόπος βοούσε επί τρία τουλάχιστον χρόνια, η ελληνική πλευρά είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για το πρόβλημα.

Μόλις ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος έφερε στο φως το πρόβλημα με τα πυραυλικά συστήματα Tor-M1, το ΥΕΘΑ έσπευσε να απαντήσει υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι για την επίλυση του θέματος και για την ολοκλήρωση της σύμβασης επελέγη η αντικατάσταση της αναδόχου εταιρείας Antey από άλλη κρατική εταιρεία, την Rosoboronexport. Ετσι τώρα η Εισαγγελία αναγκαστικά θα αναζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα της Μόσχας τον φάκελο της έρευνας για τη διασπάθιση των 73 εκατομμυρίων δολαρίων από το ελληνικό συμβόλαιο των Tor-M1 και θα διερευνήσει πιθανή ελληνική ανάμιξη στα χρήματα της σύμβασης που έκαναν φτερά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή