«Στο σφυρί» η περιουσία του ΠΙΚΠΑ

«Στο σφυρί» η περιουσία του ΠΙΚΠΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάσταση χάους στον τομέα της Πρόνοιας, και ειδικότερα όσον αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους καταργηθέντων προνοιακών φορέων, «κληρονόμησε» η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. H απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προεργασίας εκ μέρους της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κατά την κατάργηση του ΠΙΚΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του οργανισμού να μένουν απλήρωτοι και να βγαίνουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, όταν πριν από ένα χρόνο καταργήθηκε το ΠΙΚΠΑ, η περιουσία του εντάχθηκε στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας, χωρίς όμως να γίνει καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του φορέα αυτού, και χωρίς να διευθετηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους στο ΠΙΚΠΑ. Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και το αποτέλεσμα ήταν να βγει σε πλειστηριασμό ακίνητη περιουσία του ΠΙΚΠΑ, η οποία είχε πλέον περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Ακίνητα μεγάλης αξίας

Αυτό, άλλωστε, αναφέρει και το έγγραφο της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου που έλαβε ο νέος υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οπως αναφέρει το έγγραφο, για μία απαίτηση 8.361 ευρώ (χωρίς τόκους) είχε διενεργηθεί τον Δεκέμβριο του 2003 πλειστηριασμός που αφορούσε τα δύο τρίτα εξ αδιαιρέτου ενός οικοπέδου που βρίσκεται στην Κηφισιά, εντός ρυμοτομικού σχεδίου και εκτάσεως 819,89 τ.μ. H αξία του οικοπέδου εκτιμήθηκε ότι ήταν 560.00 ευρώ, η τιμή εκκίνησης ήταν 280.000 ευρώ και η κατακύρωση έγινε στα 382.000 ευρώ. H νομική υπηρεσία πληροφορούσε επίσης ότι εκκρεμούσαν ακόμα συνολικά 13 πλειστηριασμοί ακινήτων για τις 31 Μαρτίου (οι σχετικές διαδικασίες τελικώς ανακόπηκαν) και τις 21 Απριλίου 2004. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις υποθέσεις:

-Για απαίτηση 3.462 ευρώ (χωρίς τόκους) βγήκε σε πλειστηριασμό ισόγειο κατάστημα 92 τ.μ. στην οδό Λουκιανού και Χάρητος 15 στο Κολωνάκι, αξίας 750.000 ευρώ.

-Για απαίτηση 3.256 ευρώ (χωρίς τόκους) βγήκε σε πλειστηριασμό διαμέρισμα 84,4 τ.μ. στην οδό Λουκιανού και Χάρητος 15 στο Κολωνάκι, αξίας 350.000 ευρώ.

-Για απαίτηση 7.252 ευρώ (χωρίς τόκους) ευρώ βγήκε σε πλειστηριασμό οικόπεδο 442,7 τ.μ. στον Αλιμο.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «από νομικής απόψεως δεν υφίσταται πλέον κάποιο άλλο ένδικο βοήθημα που θα μπορούσε να ασκηθεί προκειμένου να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία των επικείμενων πλειστηριασμών. H δυσχερής αυτή θέση στην οποία μετά βεβαιότητος θα περιέλθει το Δημόσιο εάν δεν προβεί στην εμπρόθεσμη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν στους πλειστηριασμούς αυτούς, έχει επανειλημμένως επισημανθεί (σ.σ. στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου)».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, προκειμένου να ανακόψει τους πλειστηριασμούς παραβρέθηκε στις 31 Μαρτίου σε πολλές δικαστικές αίθουσες -γεγονός που δικαιολογεί και την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ότι «ο υφυπουργός έχει μετατραπεί σε μανιακό δικηγόρο»-, ενώ έχει υποβάλει αίτηση αναστολής του εκπλειστηριασθέντος οικοπέδου της Κηφισιάς.

Και στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

Το φαινόμενο των πλειστηριασμών δεν αφορά μόνο τον τομέα της Πρόνοιας, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Κακλαμάνης, όταν ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου, ήταν σε εξέλιξη πλειστηριασμός ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου Ζακύνθου, εξαιτίας απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του.

Σύμφωνα με εισήγηση του κ. Κωνσταντόπουλου προς τον υπουργό Υγείας, απαιτείται καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας του καταργηθέντος ΠΙΚΠΑ, και έλεγχος της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης όσον αφορά τα όρια, τη χρήση, την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης ή συντήρησης, ανακαίνισης και γενικότερα βελτίωσης των ακινήτων. Παράλληλα, το υπουργείο έχει προβεί στην ενίσχυση της νομικής υπηρεσίας του, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει σε παρόμοιες «κωμικοτραγικές» καταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT