Ορειβατικός Μαραθώνιος στον Ολυμπο

Ορειβατικός Μαραθώνιος στον Ολυμπο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αθλητισμός συναντά την περιπέτεια και ο πρώτος διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος (Skyrunning) που διοργανώνεται στη χώρα είναι γεγονός. Το ραντεβού έχει οριστεί για το άλλο Σάββατο στον Ολυμπο. Εκεί, όπου περίπου 150 αθλητές απ’ όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στον ορειβατικό Μαραθώνιο «Olympus Marathon», διανύοντας απόσταση 48 χιλιομέτρων και ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 2.780 μέτρων! O αγώνας θα ξεκινήσει από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, στην Πιερία και θα τερματίσει στο Λιτόχωρο. Πρόκειται για την πορεία που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Ελληνες στη διάρκεια λατρευτικών γιορτών προς τιμήν των θεών του Ολύμπου.

Ο ορειβατικός μαραθώνιος αποτελεί τον έναν από τους επτά συνολικά αγώνες ορεινού τρεξίματος που διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και τον μοναδικό επί ευρωπαϊκού εδάφους που ανήκει στον καταξιωμένο θεσμό «SeveContinents Grand Slam». Πρόθεση των διοργανωτών είναι από την επόμενη χρονιά ο αγώνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ορεινού Τρεξίματος και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια -παγκόσμια- Ομοσπονδία. «Είναι η πρώτη φορά που μια αντίστοιχη διοργάνωση φιλοξενείται στη χώρα και η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή. Εχουμε συμμετοχές από διάφορες χώρες του κόσμου όπως η Νότια Αφρική, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, ενώ ο αριθμός των αθλητών αναμένεται να ξεπεράσει τους 150» αναφέρει στην «K» ο υπεύθυνος οργάνωσης του αγώνα κ. Γιάννης Πηλιούρης. Οπως μάλιστα επισημαίνει, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν και οι τοπικοί φορείς καθώς «πρόκειται για έναν θεσμό που αν τελικά καθιερωθεί θα βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής».

Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος πρωτοεμφανίστηκαν την δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχουν ξεχωριστή θέση μεταξύ των δραστηριοτήτων που συνδυάζουν περιπέτεια και αθλητισμό. Αλπεις, Βραχώδη Ορη, Ανδεις, Ιμαλάια και… Ολυμπος αποτελούν πλέον στίβο του συναρπαστικού και απαιτητικού νέου αθλήματος. «Το βουνό κρύβει μια σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και μαγευτικές εμπειρίες για τον αθλητή. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα χαλαζόπτωση ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο φόβος και η προσμονή για το τι θα συναντήσεις στην επόμενη στροφή του μονοπατιού και η επαφή με τη φύση δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό που όμοιό του δεν συναντάς πουθενά» λέει στην «K» ο υπεύθυνος του αγωνιστικού τμήματος του «Olympus Marathon» κ. Λάζαρος Ρήγος. Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος, αποκτούν σταδιακά ένθερμους οπαδούς και στη χώρα μας. H μορφολογία του εδάφους της άλλωστε είναι τέτοια που επιτρέπει τη διοργάνωση αγώνων σε στίβους ασυναγώνιστης ομορφιάς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT