Από την Κύπρο με αγάπη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετική υποδοχή επεφύλαξαν οι Κύπριοι στην Ολυμπιακή Φλόγα που έφτασε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Πάφου, τελευταίο σταθμό της διεθνούς λαμπαδηδρομίας. H Φλόγα επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα, μετά το διεθνές ταξίδι της στις πέντε ηπείρους, σε 26 χώρες και 34 πόλεις, για να συνεχίσει τη διαδρομή της σε ολόκληρη τη χώρα, με τελικό προορισμό της το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το βράδυ της 13ης Αυγούστου για την Τελετή Εναρξης.

Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε χθες δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους στην Πάφο και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Κίκη Λαζαρίδη. Από το αεροδρόμιο μεταφέρθηκε με παλιό ιστιοφόρο στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης όπου και πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό. O πρώτος από τους 146 λαμπαδηδρόμους ήταν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, αθλητής του στίβου και σήμερα πρόεδρος της ΑΠΟΕΛ Ανδρέας Στυλιανού. Λίγο αργότερα η Φλόγα έφτασε στα χέρια της Τιτίνας Λοϊζίδου, της γυναίκας που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν δικαιώθηκε με την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είναι μία μεγάλη τιμή η επιλογή μου και ιδιαίτερα η παρουσία μου στο σημείο αυτό, στην Πέτρα του Ρωμιού, όπου ο μύθος γέννησε την Αφροδίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι λαμπαδηδρόμοι πέρασαν από το Ναό του Απόλλωνα στην Υλάτη και από το αρχαίο στάδιο Κουρίου, όπου και διοργανώθηκε τελετουργικό υποδοχής. Το μεσημέρι η Λεμεσός υποδέχθηκε τη Φλόγα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι τουρίστες, παρακολούθησαν τη διαδρομή των λαμπαδηδρόμων. Το απόγευμα η Λευκωσία υποδέχθηκε επίσημα την Ολυμπιακή Φλόγα με μία μεγάλη εκδήλωση μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο, ενώ στους λαμπαδηδρόμους περιλαμβανόταν και η σύζυγος του προέδρου της Κύπρου, η κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος, που θα παραδώσει σήμερα τη Φλόγα στους εκπροσώπους της «Αθήνα 2004» προκειμένου να την μεταφέρουν στο Ηράκλειο, θα είναι ο έκτος Ολυμπιονίκης (στην Ολυμπιάδα του Μονάχου) δρομέας των 400 μέτρων μετ’ εμποδίων Σταύρος Τζωρτζής.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέλαβε και σήμερα ότι η περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας στα Κατεχόμενα δεν κατέστη δυνατή, γιατί οι εκδηλώσεις και η διοργάνωση για τη διέλευση της Φλόγας δεν είναι οι ίδιες με αυτές στις ελεύθερες περιοχές. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί του δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας, Κουτλάι Ερκ, συνοδεύτηκαν από κατηγορίες ότι υπήρξε εσκεμμένη καθυστέρηση προκειμένου να μην προετοιμαστούν κατάλληλα οι κατοχικές αρχές. H απόφαση για μη διέλευση της Φλόγας από τα Κατεχόμενα ελήφθη, πάντως, από την «Αθήνα 2004», με κύκλους της Οργανωτικής Επιτροπής να αποδίδουν την πλήρη ευθύνη στις τουρκοκυπριακές αρχές.

Σήμερα στο Ηράκλειο

Σήμερα στις 6 μ.μ. η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει στο Ηράκλειο Κρήτης, μία από τις πέντε ολυμπιακές πόλεις της χώρας, ενώ αμέσως μετά θα μεταφερθεί στο ενετικό λιμάνι, το φρούριο του «Κούλε» και στη συνέχεια στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου θα γίνει η τελετή υποδοχής και η διανυκτέρευση στο βωμό. Λίγο πριν από τις 9 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, θα πραγματοποιηθεί και η συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου και του Μανώλη Φάμελου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή