Ετοιμα τα πιάτα για τους επισκέπτες μας

Ετοιμα τα πιάτα για τους επισκέπτες μας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τους σημαιοστολισμένους δρόμους της Ολυμπιακής Αθήνας υπάρχει ένα λιγότερο ευδιάκριτο κομμάτι, πλην όμως ζωντανό με το δικό του ξεχωριστό χρώμα, τη δική του πολιτιστική ταυτότητα. Είναι οι έθνικ γειτονιές με τα καταστήματα των οικονομικών μεταναστών, που είναι έτοιμοι να υποδεχτούν στη νέα τους πατρίδα τους ομοεθνείς τους, οι οποίοι συρρέουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πλατεία Κουμουνδούρου

Στην πλατεία Κουμουνδούρου, δεσπόζει η κινεζική αγορά. Σε κάθε στενό του Ψυρρή, στις καθέτους γύρω από την πλατεία Θεάτρου βρίσκονται δεκάδες μαγαζιά ένδυσης και όχι μόνο που ανήκουν ή τα διαχειρίζονται Κινέζοι. O Αύγουστος είναι δύσκολος μήνας γι’ αυτούς, καθώς ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που επισκέπτονται τα καταστήματά τους. Το γεγονός ότι δεν μιλούν ούτε ελληνικά ούτε όμως και αγγλικά λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά για τον πελάτη. O Τσεν Σι, ο οποίος διατηρεί κατάστημα ρούχων στην οδό Διπύλου λέει σε «πολύ σπαστά» αγγλικά ότι ελπίζει να αυξηθεί λιγάκι η κίνηση τώρα με τους Ολυμπιακούς. «H αλήθεια είναι ότι από μας ψωνίζουν κυρίως Κινέζοι και Ελληνες. Σπανίως, βλέπουμε τουρίστες».

Στου Ψυρρή

Λίγο παραπάνω, στην πλατεία Ηρώων του Ψυρρή ο νεαρός Ινδός M. Χασάν δείχνει ευχαριστημένος από το νέο του μαγαζί με ινδικά υφάσματα και ρούχα. «Είχα ένα μίνι μάρκετ αλλά δεν δούλευε και το έκλεισα. Αυτό πάει καλύτερα. Οι πελάτες μου είναι κυρίως Ελληνες, Γάλλοι και Ρουμάνοι. Τώρα με τους Ολυμπιακούς, περιμένω περισσότερο κόσμο».

Γύρω από την Ευριπίδου

Στις οδούς Ευρυπίδου, Σωκράτους και Σοφοκλέους το πολυεθνικό χρώμα είναι ιδιαίτερα έντονο. Κινέζοι, Ινδοί, Πακιστανοί, Σύριοι, Λιβανέζοι, Νιγηριανοί πωλούν τα εμπορεύματά τους σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Ρούχα, παπούτσια, κασετόφωνα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, είδη νοικοκυριού αλλά και φαγητό. Στο φαστ φουντ Raja Lee, ο Αμάρ σερβίρει και γύρο αλλά και το παραδοσιακό αραβικό φαλάφελ. Οι πελάτες είναι κυρίως Πακιστανοί αλλά οι τιμές είναι μάλλον ελληνικές!

Αφρικανικές γεύσεις

Εντονότερο και σαφώς πιο περιποιημένο είναι το έθνικ και το φολκλόρ στοιχείο στα οργανωμένα εστιατόρια. Αιθιοπική κουζίνα, αραβική, λιβανέζικη, αιγυπτιακή, ινδική -πακιστανική αλλά και γιαπωνέζικη, κινεζική, μεξικάνικη, πολυνησιακή και πλήθος άλλων… αλλοδαπών γεύσεων σε ανάλογο διάκοσμο «ευελπιστούν» να πολλαπλασιάσουν το πελατολόγιό τους τώρα που οι αποστολές και οι επισκέπτες των χωρών τους καταφθάνουν για τους Αγώνες.

Πανδαισία αφρικανικών γεύσεων και αραβικά πιάτα με έντονα έθνικ στοιχεία, αιθιοπικό κεμπάπ, ευφάνταστα και κλασικά σούσι και μάκι σε εξωτικό ντεκ με θέα τη θάλασσα, Χιτ σισ ταούκ και ταμπουλέ, ναργιλέδες, ψητή πάπια και Σίνγαπουρ Νούντλς η νέα πολυασιατική πρόταση…

Κάπως έτσι διαφημίζονται τα διεθνή εστιατόρια της Αθήνας, τα οποία φαίνεται πως έχουν κερδίσει το εγχώριο κοινό των καλοφαγάδων.

Τώρα, απλώς περιμένουν τους δικούς τους να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στις τοπικές σπεσιαλιτέ. Μικρός και ο γαστριμαργικός μας κόσμος.

Τα έθνικ στέκια

Στην Αθήνα λειτουργούν συνολικά δέκα λιβανέζικα εστιατόρια, εννέα πολυασιατικά, δέκα κινέζικα, δέκα ιαπωνικά, οκτώ μεξικάνικα, επτά ινδικά και πακιστανικά, τέσσερα ρωσικά και ουκρανικά, δύο πολυνησιακά, δύο βραζιλιάνικα, δύο τσέχικα, ένα ταϊλανδέζικο, ένα πολωνικό, ένα κουβανέζικο, ένα νιγηριανό και βέβαια δεκάδες ιταλικά και γαλλικά.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, συνδυάζουν τις ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις με την κατάλληλη ατμόσφαιρα, διακόσμηση και μουσική, που σε ταξιδεύει στα αντίστοιχα μέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή