ΔΟΕ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες τρεις – τέσσερις ημέρες, οι πρωινές συναντήσεις «Αθήνα 2004» και ΔΟΕ για τις λειτουργικές εκκρεμότητες των Αγώνων διαρκούσαν περί τη μισή ώρα. Από την πέμπτη ημέρα περιορίστηκαν σε πεντάλεπτης διάρκειας φιλοφρονήσεις, συνοδεία καφέ, και από την περασμένη Τετάρτη καταργήθηκαν, με εντολή του προέδρου Ζακ Ρογκ, αφού δεν υπήρχε αντικείμενο συζήτησης… Η εξαιρετική εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από πλευράς διοργάνωσης εξέπληξε ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους. Μπορεί απόψε, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, ο κ. Ρογκ να μην μιλήσει για τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες (ούτως ή άλλως έχει δηλώσει ότι δεν θα επαναλάβει τις λεκτικές υπερβολές του προκατόχου του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ), αλλά σίγουρα θα αναφερθεί με θερμά λόγια στη διοργάνωση.

Εξαιρετική διοργάνωση

Πάντως, τόσο ο κ. Σάμαρανκ, όσο και αρκετοί πρόεδροι διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών και «Αθάνατοι» έχουν ήδη πλέξει το εγκώμιο της διοργάνωσης και των εγκαταστάσεων των Αθηνών. Ακόμα και το μεγάλο αφεντικό της FIFA (της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας) Γιόζεφ Μπλάτερ δεν έδειξε να προβληματίζεται για το γεγονός ότι για αρκετές ημέρες τα περισσότερα γήπεδα ήταν σχεδόν άδεια: «Θα παραμείνουμε το δεύτερο άθλημα από πλευράς θεατών, μετά τον στίβο», τόνισε και ευχαρίστησε την Ελλάδα γιατί «η διοργάνωση ήταν εξαιρετική». Την ίδια εικόνα αποκόμισε και η πλειοψηφία των ξένων δημοσιογράφων, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύτηκαν να βρουν ψεγάδια στο λειτουργικό κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό και οι πλέον εργατικοί στην αναζήτηση αρνητικών σημείων περιορίστηκαν στην «εξαφάνιση» των σκύλων και στη «μετακόμιση» αθίγγανων από περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Στα ευτράπελα της διοργάνωσης συγκαταλέγονται το μπλακ άουτ του συστήματος μεταφορών τη βραδιά της τελετής έναρξης (που οδήγησε σε ενίσχυση του διοικητικού μηχανισμού της «Αθήνα 2004» στον συγκεκριμένο τομέα), η βουτιά ερωτευμένου φιλάθλου από τον βατήρα των τριών μέτρων στις καταδύσεις, η είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια αγώνων ποδοσφαίρου, αλλά και οι «κοπάνες» μερίδας εθελοντών. Στον συγκεκριμένο τομέα, υπήρξαν κάποια παρατράγουδα κι από πλευράς «Αθήνας 2004»: Αναφέρεται το παράδειγμα γιατρού από τη Βαλκανική που ήρθε ως εθελοντής στην Αθήνα, πήρε στολή και διαπίστευση, αλλά ουδέποτε εκλήθη να προσφέρει τις υπηρεσίες του…

Ενα επίπεδο πιο πάνω

Η προθυμία των εθελοντών, η εργατικότητα των περισσότερων υπαλλήλων της «Αθήνα 2004» και η πειθαρχία των Αθηναίων (στον περιορισμό των μετακινήσεων, τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και την τήρηση της ολυμπιακής λωρίδας κυκλοφορίας) επισημαίνονται από αθλητές, στελέχη της ΔΟΕ και ξένους παρατηρητές. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι στην Αθήνα συνέβη κάτι το οποίο ουδείς ανέμενε: «Η Αθήνα πήγε ένα επίπεδο πιο πάνω τη διοργάνωση των Ολυμπιακών», υποστηρίζουν ξένοι δημοσιογράφοι με εμπειρία από παλαιότερους Αγώνες.

Οι ίδιοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι και από τα «διακριτικά», όπως θεωρούν, μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τα οποία είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής για πολλούς μήνες πριν από την Τελετή Εναρξης. Οι αστυνομικοί στα σημεία ελέγχου έφτασαν στο σημείο να λένε «Good morning» ακόμα κα στους Ελληνες επισκέπτες ή δημοσιογράφους… Στα θετικά, τέλος, περιλαμβάνονται και οι άοκνες προσπάθειες των δημοτικών αρχών που φιλοξενούν ολυμπιακές εγκαταστάσεις για την καθαριότητα των περιοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή