Ανελέητο κυνηγητό κατά των εμπόρων ναρκωτικών

Ανελέητο κυνηγητό κατά των εμπόρων ναρκωτικών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να πατάξουμε τη διακίνηση των ναρκωτικών εκεί που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών. Στο πεζοδρόμιο, στις γειτονιές, στις πλατείες. Να εξαλείψουμε τις εικόνες αγοραπωλησίας δόσεων στη μέση του δρόμου, που σε ορισμένες περιοχές έχουν γίνει στοιχείο της καθημερινότητας περιοίκων και διερχομένων και τις εικόνες χρήσης ναρκωτικών σε παγκάκια και παιδικές χαρές, ακόμη και μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών. Καλές είναι οι μεγάλες επιτυχίες, με τα καίρια χτυπήματα στη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων, όμως να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών. Μπορούμε να το κάνουμε;». Αυτήν την ερώτηση απηύθυνε την περασμένη Τρίτη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και με βάση την τοποθέτησή του εξειδικεύθηκαν μια σειρά από δράσεις, που έχουν στόχο την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών σε επίπεδο χρηστών.

Οπως αναφέρει στην «K» αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, στόχος της νέας πολιτικής που διαμορφώνεται και των νέων δράσεων που ετέθησαν άμεσα σε εφαρμογή, είναι να εκλείψουν από το Λεκανοπέδιο οι εστίες διακίνησης ναρκωτικών στους χρήστες, όπου σε συγκεκριμένα σημεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται ανοιχτά αγοραπωλησία ναρκωτικών, την οποία ακολουθεί ακόμη και επιτόπια χρήση. Οπως προσθέτει, οι περιοχές αυτές μετατρέπονται σταδιακά σε κέντρα μικροεγκληματικότητας και τελικά γκετοποιούνται, καθώς καταγράφεται η τάση να αυξάνονται και οι άλλες παραβατικές συμπεριφορές, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, από χρήστες που προσπαθούν να εξοικονομήσουν τα χρήματα για τη δόση τους.

Ποια είναι η φιλοσοφία των νέων μέτρων; Αμεση και συνεχής επέμβαση σε κάθε σημείο όπου εντοπίζεται διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν ανάσα», λέει χαρακτηριστικά ο αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. «Θα κυνηγάμε συνεχώς χρήστες και διακινητές, όπου βρίσκονται». Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή έχει δοθεί εντολή να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις καταγγελίες που γίνονται από πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ναρκωτικών, στον αριθμό 109. «Θα σπεύδουμε αμέσως, σε κάθε καταγγελία, όσο ασήμαντη και αν δείχνει», προσθέτει και επισημαίνει ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόσθηκαν στις αρχές του χρόνου στην περιοχή της Ομόνοιας, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς η πλατεία «καθάρισε» σημαντικά.

Παλαιότερα, στην ερώτηση «γιατί η αστυνομία δεν κυνηγάει τη μικροδιακίνηση;», δινόταν η απάντηση ότι «και να τους πιάσουμε, τι έγινε, δεν υπάρχει υποδομή από τους συναρμόδιους φορείς για παροχή βοήθειας στους εξαρτημένους και μετά μια νύχτα στο κρατητήριο θα βρεθούν πάλι στον δρόμο». Τώρα, ο αξιωματικός της αστυνομίας αναφέρει ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει, προσθέτει όμως ότι «εμείς θα κάνουμε αυτό που μπορούμε, θα κυνηγήσουμε τις παραβατικές συμπεριφορές ανελέητα και συνεχώς και έτσι ίσως κάποιοι το πάρουν απόφαση ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ήσυχους και να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο». Παράλληλα, όπως αναφέρει, θα γίνονται συνεχείς επιχειρήσεις και έφοδοι σε καταστήματα διασκέδασης για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.

Ενίσχυση προσωπικού

Στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθεί άμεσα σε προσωπικό η Δίωξη Ναρκωτικών, ενώ από τη συγκεκριμένη υπηρεσία ζητήθηκε η πολιτική κάλυψη, καθώς, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της, σίγουρα θα υπάρξουν διαμαρτυρίες, κυρίως από ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή