Ανησυχούν και οι κυνηγοί για το μέλλον της λίμνης Κορώνειας

Ανησυχούν και οι κυνηγοί για το μέλλον της λίμνης Κορώνειας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φόβους ότι το φαινόμενο του μαζικού θανάτου των πτηνών μπορεί να επαναληφθεί στη λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, της οργάνωσης που ανέδειξε το πρόβλημα και εργάζεται για την αντιμετώπισή του. Οι πιθανότητες να επανεμφανιστεί το φαινόμενο μόλις συνυπάρξουν παρόμοιες συνθήκες (θερμοκρασία, τοξικό φυτοπλαγκτόν, μείωση των υδάτων και πολλαπλασιασμός του βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση) είναι 50%, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δασολόγος της ομοσπονδίας κ. K. Σκορδάς.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία και το επιστημονικό της προσωπικό παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου για να «χτυπήσουν και πάλι, όπως είπαν, τον κώδωνα του κινδύνου για την Κορώνεια, μια λίμνη που προστατεύεται μόνο στα χαρτιά, καθώς 48 μελέτες έως τώρα και μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν δαπανηθεί για τον σχεδιασμό της σωτηρίας της, αλλά τίποτε και ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, ενώ μόνο ως ειρωνεία ακούγεται ότι τον περασμένο Μάρτιο χαρακτηρίστηκε και εθνικό πάρκο». Κάνοντας απολογισμό της πρόσφατης οικολογικής καταστροφής στην Κορώνεια, η ΚΟΜΘ ανέφερε ότι περισσότερα από 30.000 πτηνά, 39 διαφορετικών ειδών και άγνωστος αριθμός από 6 είδη ψαριών έπεσαν θύματα της ανθρώπινης αδιαφορίας για το περιβάλλον. Μόλις προχθές επιβεβαιώθηκε και επισήμως ότι η δηλητηρίαση προέρχεται από το clostridium botulinum (τύπου C), το βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση στα πτηνά (πολύ σπανίως προσβάλλει τον άνθρωπο), ο πολλαπλασιασμός του οποίου οφείλεται στην αλυσίδα της υποβάθμισης από τη δεκαετία του ’80 και των βιολογικών διεργασιών που συντελέστηκαν στη λίμνη ως συνέπεια της ρύπανσης από εργοστάσια και αστικά λύματα της περιοχής Λαγκαδά, της υπεράντλησης από τις 2.300 αγροτικές γεωτρήσεις κ. ά.

Οπως αποκάλυψαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. N. Μαιλιάνης και ο δασολόγος – θηραματολόγος κ. Περ. Μπίρτσας, το φαινόμενο της δηλητηρίασης από το βακτήριο άρχισε από το καλοκαίρι, αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα εντοπίζονταν νεκρά πουλιά. Επισημαίνοντας την απουσία αρμόδιου φορέα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και για την προστασία, η ομοσπονδία κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για συστηματική και συνεχή παρακολούθηση των υδάτων της λίμνης, περιορισμό των οργανικών στοιχείων που εισέρχονται σ’ αυτήν και αποφυγή της αυξομείωσης του νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή