Νομάρχες: Δεν βγαίνουμε…

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου των νομαρχών, για εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν τα οικονομικά των νομαρχιών από τον Ιούλιο του 2005 -και όχι από το 2006 όπως είχε αρχικά αποφασίσει η κυβερνητική επιτροπή- δεν φαίνεται να καθησύχασε τις ανησυχίες των νομαρχών. H πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ. Φ. Γεννηματά, από το βήμα του Συνεδρίου κάλεσε την κυβέρνηση «να περάσει από το στάδιο των καλών προθέσεων, στο στάδιο της υλοποίησης των εξαγγελιών της».

Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ENAE, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει την απαλλαγή των νομαρχιών από την υποχρέωση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων, που αφαιρούσαν σημαντικούς πόρους από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θα εφαρμοστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2005. H ρύθμιση αυτή χαρακτηρίστηκε θετικό βήμα από τους νομάρχες, ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν επιλύει τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσα δεν έγιναν από το 1994 ώς το 2004, εφαρμόζοντας πλήρως τις επιταγές του Συντάγματος, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγνόησαν επιδεικτικά». O κ. Παυλόπουλος παρουσίασε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα εισπράττει το 2% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από το ΦΠΑ και το 15% των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας. O υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε γενναία την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εφαρμογή του νόμου κατά ένα εξάμηνο αναγνωρίζοντας -όπως είπε- τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νομαρχίες και συνεκτιμώντας και τις οικονομικές αντοχές του προϋπολογισμού.

Το «όψιμο ενδιαφέρον» της κυβέρνησης για ανακοινώσεις όσον αφορά τα οικονομικά των νομαρχιών την παραμονή του Συνεδρίου της ENAE, επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι εννέα μήνες ο υπουργός Οικονομικών δεν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των νομαρχών. O κ. Παπανδρέου παρουσίασε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, την οποία είχε παρουσιάσει και στη Θεσσαλονίκη και προβλέπει τη μείωση του αριθμού των δήμων και τη συγκρότηση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε μεγαλύτερα γεωγραφικά τμήματα, στο επίπεδο των σημερινών περιφερειών. Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα οικονομικά των νομαρχιών, επισήμανε ότι ουσιαστικά καταργείται η θεσμοθετημένη επιχορήγηση προς τις νομαρχίες (καθώς μειώνονται τα έσοδα από το ΦΠΑ), οδηγώντας τους νομάρχες κάθε χρόνο στον προθάλαμο των υπουργικών γραφείων προκειμένου να διαπραγματεύονται τα ετήσια έσοδά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή