Τρόμος με το «καλημέρα»…

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις 6 παρά 25 πήγα τη γυναίκα μου στη στάση στην Αγία Μαρίνα, όπως κάθε πρωί για να φύγει για τη δουλειά. Γύρισα σπίτι και άνοιξα την τηλεόραση. Και ξαφνικά, είδα στα κανάλια το λεωφορείο!» H αγωνία του Βαγγέλη Χουχούλη για τη σύζυγό του Κατερίνα Τζερνάκη τερματίστηκε τις 2.40 το μεσημέρι, όταν οι απαγωγείς την απελευθέρωσαν μαζί με τον συνεπιβάτη της Βασίλη Σερέτη. H οικογένεια του δεύτερου δέχθηκε τη λυτρωτική είδηση στην καφετέρια του παρακείμενου Carrefour, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι συγγενείς των επιβατών: η κόρη του τινάχτηκε από τη θέση της, άρπαξε ανακουφισμένη τους δικούς της και έτρεξαν προς την έξοδο. Οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν βουβοί.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε γνωστή η «πειρατεία» του λεωφορείου των ΚΤΕΛ Αττικής, δεκάδες συγγενείς και φίλοι των επιβατών πήγαν στη λεωφόρο Μαραθώνος, περιμένοντας με κομμένη την ανάσα για κάποια είδηση. Ολοι κρεμασμένοι στα πλαστικά διαχωριστικά, με τα οποία η αστυνομία είχε αποκλείσει τα δύο ρεύματα της Μαραθώνος, περίπου τριακόσια μέτρα από κάθε πλευρά.

Οι περισσότεροι από τους ομήρους πήραν το ΚΤΕΛ, όπως κάθε πρωί, για να πάνε στη δουλειά τους, όπως ο 29χρονος Θοδωρής Κάγκαλος, που εργάζεται σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στον Κηφισό. Κάποιοι άλλοι, όπως ο 39χρονος Γιώργος Βασίλας, κατέβαιναν στην Αθήνα εκτάκτως. «Πήγαινε για θεραπεία στο Λαϊκό», λέει στην «K» η αδερφή του Ντίνα. «Μαζί του είναι και η φίλη του Λίλα, η οποία είναι Ουκρανή. Μιλήσαμε δύο φορές, είναι εντάξει. Λένε ότι αυτοί που έπιασαν το λεωφορείο είναι καλά παιδιά, τους φέρονται καλά. H Λίλα είπε ότι αποκλείεται να είναι Ρώσοι. Κάθε τόσο κλείνουν τα κινητά, φαίνεται ότι δεν τους αφήνουν να τα έχουν συνέχεια ανοιχτά».

Περίπου τέσσερις ώρες μετά την εκδήλωση της «πειρατείας», ο κόσμος στη λεωφόρο Μαραθώνος ολοένα και αυξάνεται. Οι κάμερες, που είναι «ακροβολισμένες» σε γειτονικές ταράτσες, σταδιακά απομακρύνονται από την αστυνομία και στη θέση τους ακροβολίζονται σκοπευτές των Ειδικών Δυνάμεων. Επτά ασθενοφόρα βρίσκονται σταθμευμένα σε μικρή απόσταση διά παν ενδεχόμενον. H αστυνομία προσπαθεί να αποθαρρύνει τους κάθε είδους περίεργους, περαστικούς, κατοίκους της περιοχής, που συγκεντρώνονται κατά δεκάδες στα δύο «μπλόκα» της Μαραθώνος και στα σημεία αποκλεισμού των τριών καθέτων οδών. Μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι «εκπρόσωποι» της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ελληνικό Μέτωπο» προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση: μοιράζουν στους διερχόμενους και τοποθετούν στα σταθμευμένα αυτοκίνητα φυλλάδια της «παράταξής» τους, με ρατσιστικό περιεχόμενο. Οι συγγενείς και οι φίλοι των επιβατών σχηματίζουν «πηγαδάκια» και προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακριβώς συνέβη. Ορισμένοι διαμαρτύρονται, ζητούν επίσημη ενημέρωση. Στις 12 το μεσημέρι, η αστυνομία οδηγεί τις οικογένειες των ομήρων στην καφετέρια του Carrefour, προκειμένου να τους ενημερώνει. Εκεί βρίσκονται δύο αστυνόμοι, νοσοκόμοι του EKAB και έξι ψυχολόγοι, που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Ολοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην τηλεόραση – κάποια στιγμή η 25χρονη όμηρος Ιωάννα Τόκου μιλάει από το κινητό της σε κάποιο κανάλι. Οι συγγενείς της τινάζονται από τη θέση τους. Μόλις η σύνδεση κλείνει, ξεσπούν σε λυγμούς. Εως αργά χθες το βράδυ, στο λεωφορείο παρέμεναν όμηροι 6 άτομα. Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των απαγωγέων δεν επρόκειτο να απελευθερώσουν κανέναν άλλον έως το πρωί, οπότε ανέμεναν να λάβουν το 1 εκατ. ευρώ και να μεταβούν στο αεροδρόμιο. Ομως, κατόπιν ζήτησαν να πάει στο λεωφορείο οδηγός για να τους μεταφέρει στον σταθμό Λαρίσης ως εναλλακτική λύση. Αυτά πριν από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα και την ευτυχή έκβαση της πολύωρης περιπέτειας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή