Ερευνες στο Αιγαίο για τους έξι αγνοούμενους

Ερευνες στο Αιγαίο για τους έξι αγνοούμενους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μανιασμένα κύματα του Αιγαίου ερευνούσαν, έως αργά χθες το βράδυ, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα, οι δυνάμεις Ερευνας και Διάσωσης για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων ναυτικών του φορτηγού πλοίου «Lady O», με σημαία Βόρειας Κορέας, το οποίο βυθίσθηκε χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια βορείως των Ψαρών, ύστερα από μετατόπιση φορτίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στις προσπάθειες Ερευνας και Διάσωσης ενεπλάκησαν και τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες… διεκδίκησαν τον συντονισμό. Ωστόσο όταν τουρκικό ελικόπτερο, νωρίς χθες το πρωί, προσπάθησε να διασώσει ναυαγό που βρισκόταν μαζί με δύο ακόμη άτομα σε μικρή βάρκα, πιθανότατα λόγω απειρίας σε επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης, ο άτυχος ναυαγός ενώ ανασυρόταν έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε στα κύματα. Εως αργά χθες το βράδυ είχαν διασωθεί τρεις ναυαγοί, δύο ανασύρθηκαν νεκροί και αγνοούνταν η τύχη έξι ακόμη.

Το φορτηγό πλοίο «Lady O» με έντεκα αλλοδαπούς, δέκα ναυτικούς και έναν πολίτη, είχε αποπλεύσει προχθές από τη Χαλκίδα έμφορτο με 730 τόνους ατσάλι, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Στη 01.05 χθες τα ξημερώματα κι ενώ το σκάφος έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορείως των Ψαρών παρουσίασε κλίση και ο πλοίαρχος κάλεσε προς βοήθεια. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός Ερευνας και Διάσωσης και από το Κέντρο στον Πειραιά «δεσμεύτηκαν» παραπλέοντα σκάφη. Την ίδια ώρα απογειώθηκε ένα ελικόπτερο super puma από την Ελευσίνα με προορισμό την περιοχή, αλλά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Κεντρικό Αιγαίο αναγκάσθηκε να κάνει «κύκλο» και να φθάσει στο σημείο στις 3.30 τα ξημερώματα. Οταν έφθασε στην περιοχή το ελληνικό ελικόπτερο, το πλοίο είχε βυθισθεί -στις 02.10- και οι περισσότεροι εκ των επιβαινόντων βρίσκονταν μέσα σε σωσίβιες λέμβους.

Στις 03.55 το φορτηγό πλοίο «Lady Hind», που βρισκόταν στην περιοχή, ανέσυρε σώο έναν ναυαγό από μια σωσίβια λέμβο.

Στις 04.30 το ελληνικό super puma, υπό ακραίες καιρικές συνθήκες και με ανέμους εντάσεως δέκα μποφόρ, πέτυχε να ανασύρει σώο έναν ακόμη ναυαγό και να τον μεταφέρει στη Χίο όπου ανεφοδιάσθηκε με καύσιμα και στη συνέχεια επέστρεψε στην περιοχή. Στις 6 π.μ. το ελληνικό super puma ανέσυρε σώο και τρίτο ναυαγό, τον οποίο μετέφερε και πάλι στη Χίο. Λίγη ώρα νωρίτερα τουρκικό ελικόπτερο δεν πέτυχε να συγκρατήσει ναυαγό που ανέσυρε, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να χαθεί στα κύματα.

Οι έρευνες συνεχίζονταν έως αργά χθες το βράδυ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή