Ελλάδα, η «μητέρα των κρασιών» με 300 αυτόχθονες ποικιλίες

Ελλάδα, η «μητέρα των κρασιών» με 300 αυτόχθονες ποικιλίες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Μητέρα των κρασιών» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για την Οινολογία – Διαχείριση Οινοποιείου και το Μάρκετινγκ Κρασιού δρ X. Τρόγκους, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της στην ιστορία του κρασιού αλλά και τη μοναδικότητά της όσον αφορά τις ποικιλίες σταφυλιών που δίνουν ξεχωριστά, μοναδικά κρασιά σε όλο τον κόσμο.

Αυτές μάλιστα οι αυτόχθονες ποικιλίες που ξεπερνούν σε αριθμό τις 300 και θα παρουσιαστούν στο συμπόσιο με ειδικές οινοποιήσεις αποτελούν πλέον την εμπροσθοφυλακή του μέλλοντος για το ελληνικό κρασί, καθώς οι γνωστές διεθνοποιημένες ποικιλίες (με τις οποίες εισήλθαν στην παγκόσμια αγορά και οι Ελληνες οινοπαραγωγοί) γνωρίζουν τον κορεσμό αλλά και μεγάλη πίεση από τα αυστραλιανά, χιλιανά και καλιφορνέζικα κρασιά. Τόσο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης όσο και ο Ελβετός δρ Γ. Γκάφνερ, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 14ου Διεθνούς Οινολογικού Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί 8-11 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, έπλεξαν το εγκώμιο των ελληνικών κρασιών και τόνισαν ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ποιότητα από τα άλλα ευρωπαϊκά.

Μειονέκτημα των ελληνικών κρασιών δεν θεωρείται τόσο η τιμή τους όσο η δύσκολη για τους ξένους ονομασία τους, αλλά όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, «όποιος μάθει ν’ αγαπά την γεύση κάποιου ελληνικού κρασιού μαθαίνει και το όνομά του». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος κ. Βαγ. Γεροβασιλείου, η ελληνική παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 360 εκατ. λίτρα ετησίως.

Οι εξαγωγές του ποιοτικού ελληνικού κρασιού κάθε χρόνο διπλασιάζονται και μετά την κρίση του 2002 οι χρονιές ήταν ποιοτικά και ποσοτικά καλές, με σταθερή κι ελαφρώς ανοδική πορεία. Το ελληνικό κρασί, όπως ανέφερε ο κ. Γκάφνερ, γίνεται μόδα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι Ελληνες οινοπαραγωγοί με την παρουσία τους στην ευρωπαϊκή αγορά, αν και κατέχουν μικρό μερίδιο, «διέλυσαν» πλέον την παλιά ταύτιση Ελλάδας και ρετσίνας. Για την περαιτέρω άνοδο του ελληνικού κρασιού οι ξένοι συνιστούν περισσότερη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και περισσότερες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας.

Το Διεθνές Οινολογικό Συμπόσιο είναι το κορυφαίο παγκοσμίως επιστημονικό συνέδριο στον κλάδο των κρασιών, πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα.

Ειδικοί επιστήμονες αναμένεται να παρουσιάσουν νέες τεχνολογικές μεθόδους γύρω από την παραγωγή – ωρίμαση – παλαίωση του κρασιού, αλλά και για την αντιμετώπιση του προβλήματος του «άρρωστου» φελλού, την απομάκρυνση των μικροοργανισμών που προκαλούν στη ζύμωση – οινοποίηση δυσάρεστες οσμές, στην αντιμετώπιση των αλλεργιογόνων, στο φιλτράρισμα κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή