H βέργα του καθηγητή στο μουσείο

H βέργα του καθηγητή στο μουσείο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα το ξύλο απαγορεύεται διά νομοθετικού… ροπάλου στα δημοτικά σχολεία. Οχι, όμως, και στα γυμνάσια και στα λύκεια, όπου εκεί η σχετική πρόβλεψη γίνεται με μία απλή εγκύκλιο. «Μια εγκύκλιος δεν αρκεί. Απαιτείται νόμος και, μάλιστα, άμεσα». Αυτό διαμηνύει στο υπουργείο Παιδείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων προλειαίνοντας το έδαφος για παραπομπή της χώρας μας στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που συνεδριάζει τον Μάιο. Ετσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες… τρέχουν για να καλύψουν το νομοθετικό κενό, «προκειμένου να αποσοβηθεί η δημιουργία αρνητικού κλίματος έναντι της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο», όπως αναφέρεται σε εσωτερική αλληλογραφία των υπηρεσιών του υπουργείου.

Η υπόθεση ξεκίνησε από την καταγγελία της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης «Παγκόσμια Οργάνωση Κατά των Βασανιστηρίων – OMCT» για παραβίαση από την Ελλάδα του άρθρου 17 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σχετικά με την επιβολή σωματικής ποινής στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου. H καταγγελία έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και αυτό διότι δεν αναφέρεται ρητά η απαγόρευση της σωματικής ποινής σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, σε αντίθεση με τη ρητή πρόβλεψη για τα παιδιά δημοτικού.

Ειδικότερα, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρεται ρητά στο Προεδρικό Διάταγμα 201/1998 -που στηρίχθηκε σε νόμο του 1985- ότι «οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται». Για μια 20ετία, όμως, δεν εκδόθηκε ανάλογο διάταγμα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για γυμνάσια και λύκεια ισχύει το προγενέστερο προεδρικό διάταγμα 104 του 1979 όπου ως ποινές προβλέπονται η επίπληξη, η παρατήρηση και η αποβολή. Δεν συμπεριλαμβάνεται μεν ο ξυλοδαρμός, αλλά το… κακό είναι ότι δεν απαγορεύεται ρητά. Οταν έγινε γνωστή η αρνητική τροπή του ζητήματος, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο από τις 11 Νοεμβρίου 2004 τόνιζε προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και TEE ότι «δεν επιτρέπεται η επιβολή οποιασδήποτε μορφής σωματικής τιμωρίας σε μαθητή». Ομως, αυτό δεν φτάνει για να απαλείψει τις ευρωπαϊκές ενστάσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που συνεδριάζει τον Μάιο. Ετσι, στις προτεραιότητες του υπουργείου μπήκε και η νομοθετική ρύθμιση ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι το ξύλο βγήκε από τα… σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή