O δικηγορικός κόσμος οδεύει στις κάλπες

O δικηγορικός κόσμος οδεύει στις κάλπες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη βαριά σκιά που καλύπτει τον ευρύτερο χώρο της Δικαιοσύνης, 35.000 δικηγόροι των 63 δικηγορικών σύλλογων της χώρας καλούνται την Κυριακή και τη Δευτέρα να αναδείξουν νέους προέδρους και διοικήσεις. Οι αρχαιρεσίες της 27ης και 28ης του μηνός στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας, αυτόν της Αθήνας, χαρακτηρίζονται από πολυδιάσπαση όπως άλλωστε συμβαίνει και στους συλλόγους Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Με βασικό πρόβλημα την υπερπληθώρα δικηγόρων και την έντονη ανεργία, οι περισσότεροι υποψήφιοι στον ΔΣΑ κατηγορούν την απερχόμενη διοίκηση για αδράνεια. Παρ’ όλα αυτά, τα προγνωστικά μιλούν για νίκη του νυν προέδρου κ. Δημ. Παξινού, ενώ βέβαιη θεωρείται η διεξαγωγή δεύτερου γύρου καθώς κρίνεται απίθανο να επιτευχθεί η πλειοψηφία «50% συν ένα» που θα αναδείξει το νέο πρόεδρο του ΔΣΑ. Εντεκα συνδυασμοί μετέχουν στις εκλογές από τους οποίους οι τέσσερις προέρχονται από το χώρο των δύο μεγάλων κομμάτων: Εκφράζοντας το χώρο της Ν.Δ. ο κ. Δημ. Παξινός («Δικηγορική Παρουσία») και ο σύμβουλος κ. Δημ. Χατζημιχάλης («Δικηγορικός Σύνδεσμος»). Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Δημ. Βερβεσός («Αλληλεγγύη δικηγόρων») και ο κ. Χαράλαμπος Αναλυτής («Δικηγορική ανανέωση»). Επίσης στις εκλογές κατέρχονται η «Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Θεόδ. Σχινά και η «Αδέσμευτη Δικηγορική Συσπείρωση» με τον κ. Δημ. Φίλη ως εκπρόσωπο του συνδυασμού. O κ. Μανώλης Κοκκινάκης είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» από το χώρο του KKE και ο κ. Παν. Γαλατσέλης με τη «Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή». Εκπροσωπώντας την «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ενώ ο κ. Δημ. Τσούγκος είναι υποψήφιος πρόεδρος με τον «Δικηγορικό Δεσμό». Τέλος, η κ. Ευαγγελία Κυρμεγάλου εκπροσωπεί τους «Δικηγόρους σε Κίνηση» και ο κ. Δημήτρης Ηλίας κατέρχεται στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος.

Στον Πειραιά

Η μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων δικηγόρων και το χαμένο κύρος του επαγγέλματος βρίσκονται στην αιχμή των συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που διεκδικούν την ψήφο 1.672 δικηγόρων μέσω των πέντε συνδυασμών. Στις εκλογές κατέρχονται ο σημερινός πρόεδρος του ΔΣΠ κ. Κώστας Πεταλάς, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγόροι στο Παρόν και για το Μέλλον», ο γ.γ. του Συλλόγου κ. Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος επικεφαλής του συνδυασμού «Μαχόμενη Δικηγορία», ο κ. Στέλιος Μανουσάκης επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητοι Δικηγόροι Πειραιά», ο κ. Γιώργος Αποστολίδης επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων Πειραιά» και ο κ. Μανώλης Κοτσώνης, που διεκδικεί την προεδρία, χωρίς συνδυασμό.

12 συνδυασμοί στη Θεσσαλονίκη

Δώδεκα συνδυασμοί διεκδικούν τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στις φετινές εκλογές. Στις κάλπες της συμπρωτεύουσας καλούνται να προσέλθουν 5.500 ψηφοφόροι, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να κρίνει ο μεγάλος αριθμός νέων δικηγόρων (2.500 – 3.000) εκ των οποίων οι 621 ψηφίζουν για πρώτη φορά. Τα προβλήματα των νέων μελών κυριαρχούν στις προεκλογικές θέσεις των συνδυασμών, που αφορούν θέματα πληθωρισμού, ανεργίας και περιορισμού της δικηγορικής ύλης. Από τους δώδεκα συνολικά συνδυασμούς (δέκα με υποψήφιο πρόεδρο) δύο αναμένεται να διεκδικήσουν το χρίσμα του προέδρου στο δεύτερη γύρο αλλά θέση στη διοίκηση με βάση το εκλογικό σύστημα, θα έχουν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Οι εκτιμήσεις πάντως συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να συνεργαστεί με τους άλλους σχηματισμούς που θα εκπροσωπούνται στο συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή