Γέφυρα σωτηρίας 160 λαθρομεταναστών στη Μήλο

Γέφυρα σωτηρίας 160 λαθρομεταναστών στη Μήλο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γέφυρα σωτηρίας» για 160 λαθρομετανάστες έστησαν χθες οι λιμενικές αρχές προκειμένου να τους μεταφέρουν με ασφάλεια από τη βραχονησίδα Ανάνες (Δίψες για τους ντόπιους…), όπου προσάραξε το 15μετρο ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε, στη Μήλο. Εως αργά χθες το απόγευμα είχαν μεταφερθεί ασφαλείς στη Μήλο, με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου super puma και δύο πλωτών του Λιμενικού, συνολικά 153 λαθρομετανάστες από τους 160 που βρίσκονταν στη βραχονησίδα. H κινητοποίηση των λιμενικών αρχών ξεκίνησε από προχθές το βράδυ όταν άγνωστος τηλεφώνησε στο Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN) και ενημέρωσε ότι σκάφος με λαθρομετανάστες πλέει νοτιοδυτικά της νήσου Μήλου. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός Ερευνας και Διάσωσης και σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό εστάλησαν στην περιοχή πλωτά, ενώ ενημερώθηκαν να συμμετάσχουν στις έρευνες και παραπλέοντα σκάφη. Τελικώς, οι λαθρομετανάστες εντοπίσθηκαν στη βραχονησίδα Ανάνες που βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μήλου.

Χθες, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς τους με τη βοήθεια ελικοπτέρου super puma διότι λόγω των ισχυρών ανέμων -7 -8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή- ήταν αδύνατη η προσέγγιση πλωτών στη βραχονησίδα. Αμέσως μόλις μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Μήλο οι πρώτοι δώδεκα λαθρομετανάστες δήλωσαν ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν 160 άτομα.

Η επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς των λαθρομεταναστών από τη βραχονησίδα στη Μήλο συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ με τη βοήθεια σκαφών, καθώς βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2004 σε 269 περιστατικά συνελήφθησαν 3.047 λαθρομετανάστες και 124 διακινητές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003, σε 208 περιστατικά είχαν συλληφθεί 2.439 λαθρομετανάστες και 74 διακινητές.Νικοσ Μπαρδουνιασ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή