Τα θαύματα της προγεννητικής ιατρικής

Τα θαύματα της προγεννητικής ιατρικής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο εναγώνιο ερώτημα «είναι όλα καλά γιατρέ με το μωρό μου;», απαντήσεις δίνει η προγεννητική διάγνωση με υπερσύγχρονα μηχανήματα και θεραπευτικές ενδομήτριες παρεμβάσεις σε πάσχοντα έμβρυα. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας, η επιβίωση νεογνών με χαμηλό βάρος, η αντιμετώπιση των επιπλοκών στις πολύδυμες κυήσεις, η θεραπεία σε παθήσεις των εμβρύων όσο αυτά βρίσκονται ακόμη μέσα στη μήτρα και η αντιμετώπιση παθήσεων (λοιμώξεις, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης) στη μητέρα για να φέρει στον κόσμο υγιή παιδιά.

Τα άλματα της επιστήμης στην παρακολούθηση και τη θεραπεία κυήσεων υψηλού κινδύνου, καθώς και κυήσεων με παθολογία είτε της μητέρας είτε του εμβρύου, ακολουθεί και η χώρα μας χάρη στην περιγεννητική ιατρική – μία απο τις τέσσερις υποειδικότητες της μαιευτικής-γυναικολογίας. Αναπτύσσεται στις τρεις πανεπιστημιακές κλινικές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αν και λειτουργούν με… δανεικά μηχανήματα από τις εταιρείες, εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους περιγεννητικής θεραπείας. Αυτές αφορούν παρεμβατικές τεχνικές με τις οποίες αντιμετωπίζονται ενδομήτρια η ύπαρξη βαλβίδων στην ουρήθρα, η εμβρυο-εμβρυϊκή μετάγγιση σε δίδυμα, ο εμβρυϊκός υδροθώρακας, η εμβρυϊκή αναιμία ή οι αρρυθμίες του εμβρύου, επισήμαναν ο καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας στο ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μπόντης και ο επίκουρος καθηγητής της περιγεννητικής ιατρικής κ. Απόστολος Αθανασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που εδωσαν με αφορμή το 1ο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 18-20 Μαρτίου.

Ηδη εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού προχώρησαν και σε πρωτοποριακες εγχειρήσεις εμβρύων για παθήσεις όπως η ύπαρξη μηνιγγομυελοκήλης και συγγενούς διαφραγματοκήλης, αλλά με μικρά ποσοστά επιτυχίας. Στις επεμβάσεις αυτές, όπως εξήγησαν οι καθηγητές, ανοίγουν τη μήτρα και αδειάζουν το αμνιακό υγρό ώστε να υπάρχει άμεση επαφή με το έμβρυο. Στη συνέχεια αντικαθιστούν το αμνιακό υγρό με διάφορους διαλύτες έως ότου αναπαραχθεί. Στο ερώτημα αν το έμβρυο αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, δεν υπάρχει ακόμη απάντηση. Ωστόσο, το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Βασικός παράγων», όπως εξήγησε ο κ. Μπόντης, «είναι η ήρεμη ψυχολογική κατάσταση της μητέρας. Εχει αποδειχθεί εξάλλου ότι έντονοι ήχοι ή τα υψηλά ντεσιμπέλ από δυνατή μουσική προκαλούν στο έμβρυο ταχυκαρδία, ενώ εξωτερικά ερεθίσματα το επηρεάζουν στη μετέπειτα ζωή του».

Ακριβή διάγνωση των παθήσεων του εμβρύου εξασφαλίζει πλέον η τετραδιάστατη (4D) υπερηχογραφία, δηλαδή η τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. H ψηφιακή απεικόνιση δείχνει το έμβρυο σε όλες τις διαστάσεις, σε φυσική κίνηση, ενώ παρακολουθεί με ακρίβεια την ωρίμαση του εγκεφάλου, την ανάπτυξη του σώματος και του βάρους.

Η υπερηχογραφική παρακολούθηση με υπερσύγχρονα μηχανήματα μείωσε την περιγεννητική θνησιμότητα, η οποία στην Ελλάδα είναι έξι ανά 1.000 τοκετούς. Ταυτόχρονα, μείωσε τις επιπλοκές στις πολύδυμες κυήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα με την εφαρμογή της υποβοηθούμενης κύησης. Σήμερα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι δίδυμες κυήσεις αποτελούν το 2% του συνόλου των κυήσεων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των τρίδυμων κυήσεων αυξήθηκαν κατά 400% και των τετράδυμων κατά 1.100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή