H… μεγάλη σύναξη των αγροφυλάκων

H… μεγάλη σύναξη των αγροφυλάκων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από… διάλειμμα τουλάχιστον μιας εικοσαετίας, οι αγροφύλακες (ένστολοι και ένοπλοι) επιστρέφουν στην ελληνική ύπαιθρο με στόχο την πρόληψη και καταστολή μορφών παραβατικότητας που απειλούν το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Το σχέδιο νόμου για την επανασύσταση της Ελληνικής Αγροφυλακής, βασική προτεραιότητα και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, παρουσίασε χθες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Για το αμέσως επόμενο διάστημα, εμπλεκόμενοι φορείς όπως η ΚΕΔΚΕ, οι Νομαρχίες, οικολογικές οργανώσεις και σύλλογοι γεωπόνων, δασολόγων αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις επί του κειμένου. Οι πρώτες προσλήψεις αγροφυλάκων υπολογίζονται για τις αρχές του 2006. Στην κορυφή της σχετικής «λίστας» βρίσκονται με απόφαση του υπουργείου οι επιτυχόντες σχετικού διαγωνισμού του 1993. O αριθμός αυτών ξεπερνά τους 1.150, ωστόσο εκείνοι που -12 χρόνια μετά- εξακολουθούν να επιθυμούν την ένταξή τους στο Σώμα υπολογίζονται στους 900. Αμεση θα είναι η μετάταξη 300 ακόμα ατόμων που είχαν συμμετάσχει στον ίδιο διαγωνισμό και είχαν απορροφηθεί από νομαρχίες και υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, καθώς και ακόμα 200 αστυνομικών που υπηρετούν σε τμήματα της περιφέρειας και είναι επιφορτισμένοι με αρμοδιότητες αγροφυλάκων. Το προσωπικό του Σώματος θα φέρει στολή, θα είναι ένοπλο και θα είναι επιφορτισμένο με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

– Τη δίωξη καλλιεργητών ινδικής κάνναβης.

– Την παράνομη αλιεία σε ποτάμια και λίμνες.

– Την πρόληψη πυρκαγιών.

– Την αναβάθμιση της δενδρώδους καλλιέργειας.

– τη σφαγή ζώων εκτός προκαθορισμένου χώρου,

– Την προστασία ρεμάτων και χειμάρρων από παράνομες ενέργειες.

– Την αυθαίρετη δόμηση.

– Τις περιφράξεις και το Κτηματολόγιο.

Η Ελληνική Αγροφυλακή καλείται ακόμα να επιτηρεί την εφαρμογή διατάξεων που ισχύουν για το αμπελουργικό και κτηνοτροφικό μητρώο, την υλοτόμηση και τις εκχερσώσεις, την έκδοση άδειας για δραστηριότητες εντός αγροτικών εκτάσεων, τη διάθεση αποβλήτων, τη διανομή και χρήση φυτοφαρμάκων, την προστασία του εδάφους από τη ρύπανση, τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών. Στις δηλώσεις του, ο υπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελληνική Αγροφυλακή δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Σώμα που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών που έως σήμερα επικαλύπτονται δίχως να προκύπτει τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα έδειξαν ότι οι Ελληνες της υπαίθρου επιθυμούν την επανασύσταση του Σώματος». Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στο συνολικό κόστος που συνεπάγεται η επανασύστασή του, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει γνωστό όταν το σχέδιο νόμου κατατεθεί στη Βουλή. Στην τελική της μορφή η Ελληνική Αγροφυλακή θα αριθμεί 9.500 άτομα αγρονομικό προσωπικό γενικών καθηκόντων. O αρχηγός, ο υπαρχηγός και ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος θα επιλεγούν μεταξύ των ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αποστρατευθεί την τελευταία πενταετία, ενώ άμεσα αναμένεται να λειτουργήσει και η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αγροφυλακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή