Ελλάδα – Γερμανία και στη… σέντρα η ασφάλεια

Ελλάδα – Γερμανία και στη… σέντρα η ασφάλεια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας ασφάλειας, που απέκτησε η χώρα μας από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις αρχές της Γερμανίας εν όψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2006, είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης με τον υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βαυαρίας κ. Γκίντερ Μπεκστάιν. H Γερμανία είναι ανάμεσα στις χώρες που τα επόμενα χρόνια θα φιλοξενήσουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα μέτρα ασφαλείας που εφάρμοσε η χώρα μας και το μοντέλο αντιμετώπισης απειλών. Μάλιστα, η γερμανική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα και τα επιχειρησιακά κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη επαφών που θα προωθήσουν την εξαγωγή τεχνογνωσίας ασφάλειας, καθώς εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί, εκτός από την ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας και απόσβεση μέρους του υπέρογκου κόστους ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (KEMEA), το νομοσχέδιο για τη σύσταση του οποίου συζητείται στη Βουλή, είναι ο φορέας μέσω του οποίου προωθείται η πολιτική εξαγωγής τεχνογνωσίας ασφάλειας. Ηδη, μέσω του KEMEA προωθείται η συνεργασία με μια σειρά από χώρες.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με την Κίνα, εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές και διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 και με το Κατάρ, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Πανασιατικών Αγώνων του 2006. Στη χώρα μας έχει απευθυνθεί επίσης η Βραζιλία, που διοργανώνει τους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2007. Ενδιαφέρον για την τεχνογνωσία ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν εκδηλώσει η Αυστρία και η Ελβετία, που έχουν αναλάβει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2008. Τέλος, αμέσως μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από το Λονδίνο, υπήρξε επικοινωνία με τις αρχές της Βρετανίας και συζητήθηκε η σύσταση κοινών ομάδων εργασίας.

Βασικό αντικείμενο του KEMEA είναι η εκπόνηση σεναρίων ασκήσεων, η διαμόρφωση σχεδίων ασφαλείας και η οργάνωση εκπαιδεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή