ΑΝΑΛΥΣΗ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι το σλόγκαν της αγγλοσαξονικής παράδοσης «Good news, no news» αποτελεί τη σημαία του λαϊκού Τύπου, ο οποίος πιστεύει ότι θα αυξήσει τις πωλήσεις του, βομβαρδίζοντας τους αναγνώστες με ειδήσεις που προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις κλιμακούμενες από τον φόβο μέχρι την αγωνία για το αύριο. Το κακό είναι ότι αυτή η τρομολαγνική συμπεριφορά έχει αρχίσει να διαβρώνει και τομείς της δημοσιογραφίας που μέχρι τώρα, ιδιαίτερα στο οικονομικό ρεπορτάζ, απέφευγαν επιμελώς τον πειρασμό του κιτρινισμού.

Τι εννοώ, όμως, συγκεκριμένα; Εχω πολλά πρόσφατα, μόλις χθεσινά, παραδείγματα. Ας αρχίσω από την περίφημη παραίτηση, τη ρύθμιση δηλαδή των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την περίοδο 1999-2002. Οπως είναι γνωστό η σημερινή κυβέρνηση μιμούμενη την προηγουμένη, προχώρησε στη ρύθμιση αυτή υπό την πίεση των άδειων κρατικών ταμείων. Εστειλε, λοιπόν, σε 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες σημειώματα με τα οποία τους καλούσε να κλείσουν τα βιβλία τους και να τακτοποιήσουν επίσης τις υποχρεώσεις τους με την Εφορία, καταβάλλοντας ένα επιπλέον ποσό περίπου 1.000 ευρώ για κάθε έτος. Δηλαδή με 4.000 ευρώ επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις τακτοποιούσαν όλες τις εκκρεμότητες με την Εφορία και χωρίς περαιτέρω ελέγχους εθεωρούντο «αθώες περιστερές» χωρίς κανένα ύποπτο στίγμα φοροδιαφυγής.

Είναι προφανές ότι αυτές οι εισπρακτικές πρακτικές που γίνονται υπό την πίεση της ανάγκης να συλλεγούν πάση θυσία έσοδα, όχι απλώς αντιφάσκουν αλλά υπονομεύουν καίρια την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης που επιβάλλει οι πολίτες να φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αλλά αυτή η αρχή δυστυχώς εφαρμόζεται μόνο για τους μισθωτούς. Οι λεγόμενοι μικρομεσαίοι επωφελούμενοι της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του φοροτεχνικού μηχανισμού, δεν πληρώνουν τον φόρο που προκύπτει από τον έλεγχο των βιβλίων τους, αλλά ξεμπλέκουν δίνοντας κάτι ψίχουλα παραπάνω. Για να διερωτηθούν φυσικά οι έντιμοι μικρομεσαίοι που τηρούν ειλικρινή βιβλία και καταβάλλουν τον αναλογούντα φόρο, αν δεν είναι κορόιδα που τηρούν αυτήν τη στάση και αν δεν θα έπρεπε να δηλώνουν λιγότερα για να επωφεληθούν αύριο μιας ρύθμισης που θα αναγκασθεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση.

Προσωπικά ελπίζω ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης παρ’ ότι με το 1,5 δισ. ευρώ που εισέπραξε από την εφετινή ρύθμιση έκλεισε αρκετές τρύπες του προϋπολογισμού, θα αποφύγει να επαναλάβει στο μέλλον τέτοιες πρακτικές και ότι αντίθετα με τις διασταυρώσεις του taxis με δειγματοληπτικούς ελέγχους θα εμπεδώσει ένα κλίμα φορολογικής πειθαρχίας που αργά ή γρήγορα θα διαμορφώσει φορολογική συνείδηση στους πολίτες. Και νομίζω ότι το οικονομικό ρεπορτάζ στον σχολιασμό του έπρεπε ακριβώς να πιέζει τον υπουργό Οικονομικών προς αυτήν την κατεύθυνση, αντί «να κλαίει και να οδύρεται» διότι οι καθ’ έξιν φοροφυγάδες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μερικά ψίχουλα με την καταβολή των οποίων έσβησαν πολλαπλάσιες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κιτρινισμός που δικαιώνει τις κοινωνικές αδικίες!

Ενα δεύτερο παράδειγμα το δίνει η εμμονή στην καταστροφολογία για νέα φορολογικά μέτρα. Το ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοι αισθάνονται πίκρα που δεν ήλθε η κατάρρευση που προφήτευαν. Τι να κάνουμε όμως; Οι πολίτες αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, είναι αντιθέτως ευχαριστημένοι που η οικονομία κρατήθηκε σε ανοδική πορεία, που η ανεργία μειώθηκε, ο τουρισμός πήγε καλά και οι ιδιωτικές επενδύσεις στις οικοδομές αλλά και στη βιομηχανία ανακάμπτουν. Και πάνω απ’ όλα οι πολίτες αντιμετωπίζουν τώρα με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, καθώς ακούνε από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού του κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους αυστηρούς όρους που μας έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, χωρίς να χρειασθεί να επιβληθούν νέοι φόροι.

Τα κοράκια όμως της καταστροφής που έχουν γράψει χιλιάδες λέξεις και σενάρια για νέες φορολογίες είναι δυσαρεστημένα. Και πληροφορούν τους αναγνώστες τους ότι ναι μεν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά δεν τους απέκλεισε… και για το μέλλον! Ετσι για να μην γελάσει το χείλος κανενός βασανισμένου σε αυτόν τον τόπο! Συνάδελφοι προσοχή. Με τέτοια μαυρίλα, όλο και λιγότεροι θα διαβάζουν αύριο εφημερίδες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή