Παράνομη… καπνοβιομηχανία

Παράνομη… καπνοβιομηχανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανές, απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα: Παράνομη καπνοβιομηχανία από την οποία διακινούνταν εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, λειτουργούσε επί 6 μήνες σε κτίριο 800 τ.μ., έξω από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές αρχές βρέθηκαν μπροστά σε μια τέτοια παράνομη επιχείρηση, εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα ηλεκτρομηχανολογικά μηχανήματα εργοστασιακού επιπέδου στην οποία λειτουργούσε μονάδα παραγωγής, συσκευασίας και δεματοποίησης τσιγάρων σε υπόγειο χώρο 400 τετραγωνικών, διαθέτοντας αυτόνομα συστήματα εξαερισμού, θέρμανσης, πυρόσβεσης και κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης!

Εως αργά χθες το βράδυ είχαν κατασχεθεί εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων, μηχανήματα και υλικά συσκευασίας, τόνοι εισαγόμενου καπνού αμφιβόλου ποιότητος και είχε συλληφθεί ένας 35χρονος ομογενής από την Αρμενία ενώ αναζητούνται ο αδελφός του, άλλοι δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση καθώς και ένας αλλοδαπός. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, για ξέπλυμα χρήματος και παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Οι αστυνομικοί που συνεχίζουν τις έρευνες θεωρούν βέβαιο όμως ότι οι εγκέφαλοι του κυκλώματος κατηύθυναν την παράνομη δραστηριότητά του από το εξωτερικό κι εκτιμούν ότι συμμετέχουν σ’ αυτό περισσότερα από 10 άτομα.

Οπως δήλωσε χθες ο διευθυντής Ασφαλείας κ. Στέργιος Αποστολίδης, «πρόκειται για το μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομης διακίνησης τσιγάρων», το οποίο μάλιστα έφερνε από Ουκρανία ή Μολδαβία κατά περιόδους ομάδες 20 παράνομων εργατών κι εργατριών ειδικά για το εργοστάσιο παρέχοντάς τους στέγη και τροφή στον ίδιο υπόγειο χώρο όπου υπήρχαν 8 υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, λουτρά και παρέμεναν διαρκώς εκεί για όσο διάστημα απαιτούσε η παραγωγή. Κατά την έφοδο των αστυνομικών στον χώρο, δεν βρέθηκε όμως κανένας από τους αλλοδαπούς που δούλευαν εκεί, γεγονός που αποδόθηκε από την Ασφάλεια στην περιοδική λειτουργία του παράνομου εργοστασίου και όχι ότι μπορεί να… «μυρίστηκαν κάτι». Τα μέλη του κυκλώματος και οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν για είσοδο στη μονάδα μια ειδική πόρτα, καλυμμένη από «πυροσβεστική φωλεά».

Οι αστυνομικοί βρέθηκαν στα ίχνη του κυκλώματος τις τελευταίες ημέρες, μετά τον εντοπισμό μιας αποθήκης που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Ηταν γεμάτη με καπνό και υλικά παραγωγής τσιγάρων (τόνους τσιγαρόχαρτα, ζελατίνες, κυλίνδρους αλουμινόχαρτου, ρολά χιλιάδων μέτρων, λευκού χαρτιού, πλαστές ταινίες φόρου κατανάλωσης, φίλτρα, κιβώτια συσκευασίας κ.τ.λ.). Στην έρευνα που ακολούθησε ανακάλυψαν μία δεύτερη αποθήκη στο Καλοχώρι και κατόπιν έφτασαν στον Αγιο Αθανάσιο στην «πηγή», όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, η οποία τους τελευταίους μήνες τροφοδοτούσε όλη την αγορά των λαθραίων τσιγάρων στη Βόρεια Ελλάδα. «Βιτρίνα» στη λειτουργία της μονάδας ήταν η επεξεργασία ξυλείας.

«Από τις γαλλικές και αγγλικές επιγραφές προειδοποίησης πάνω στα πακέτα θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των τσιγάρων που παράγονταν προοριζόταν για το εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Αποστολίδης.

Στις δύο αποθήκες και στην παράνομη μονάδα παραγωγής οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 2,3 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων (με ετικέτες δύο γνωστών καπνοβιομηχανιών) και 80 τόνους τριμμένου καπνού από τους οποίους θα παρήγαγαν άλλα 4,5 εκατομμύρια πακέτα.

Η Ασφάλεια δεν ήταν χθες σε θέση να υπολογίσει τους διαφυγόντες δασμούς για το ελληνικό Δημόσιο. Στους αστυνομικούς προκάλεσε έκπληξη η οργάνωση που είχε το κύκλωμα, ενώ είναι απορίας άξιον πώς «εισήγαγε» τον καπνό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα έφερνε τον καπνό με άλλα παραστατικά μέσω κοινοτικής χώρας, ενώ χιλιάδες κουτιά μαρμελάδας που βρέθηκαν στον χώρο πιστοποιούν ότι οι παλέτες της μαρμελάδας χρησιμοποιούνταν είτε για την παράνομη εισαγωγή καπνού είτε για την εξαγωγή των λαθραίων πακέτων με τις δύο νταλίκες που κατασχέθηκαν έξω από την αποθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή