Σε απομόνωση οι «αντάρτες» της Εσφιγμένου

Σε απομόνωση οι «αντάρτες» της Εσφιγμένου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Προς οριστική διευθέτηση οδεύει η υπόθεση των φανατικών Ζηλωτών μοναχών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος, που παραμένουν κλεισμένοι στο μοναστήρι απειλώντας πως αν οι αρχές επιχειρήσουν τη βίαιη απομάκρυνσή τους, θα το ανατινάξουν!

Η Ιερά Κοινότητα σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσανατολίζεται στο να θέσει σε πλήρη απομόνωση τους σκληροπυρηνικούς Εσφιγμενίτες, συγκροτώντας μια νέα νόμιμη αδελφότητα που θα απολαμβάνει τα προνόμια του μοναστηριού, χωρίς αναγκαστικά να εγκαταβιοί σε αυτό, και θα λειτουργεί στο πλαίσιο της συντεταγμένης μοναστικής κοινωνίας.

Οι αποκαλούμενοι, από τους «νομιμόφρονες» μοναχούς, «Ταλιμπάν» του Αγίου Ορους, θα μπορούν να παραμείνουν στη μονή, πλην όμως παράνομα και χωρίς καμία συμμετοχή στις συλλογικές λειτουργίες της αγιορείτικης κοινότητας την οποία, εξάλλου, δεν επιζητούν, καθώς τη θεωρούν, όπως λένε οι ίδιοι, περίπου ως… όργανο του Πάπα! Χθες στις Καρυές συνήλθαν σε διπλή σύναξη οι ηγούμενοι των υπόλοιπων 19 μοναστηριών και οι αντιπρόσωποί τους στο ανώτατο διοικητικό όργανο, προκειμένου να συζητήσουν για την τύχη της Εσφιγμένου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει τις προσφυγές του ηγουμένου της Μεθόδιου, που ζητούσε να ακυρωθούν οι πράξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με την οποία τους κηρύσσει σχισματικούς, και της Ιεράς Κοινότητας που απαιτεί να εγκαταλείψουν το μοναστήρι και το Αγιον Ορος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ιερά Κοινότητα και Φανάρι εγκατέλειψαν την πολιτική της διά της βίας αποπομπής των περίπου 100 αιρετικών Εσφιγμενιτών από το «οχυρό» τους, την οποία επιχείρησαν να θέσουν σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια με κίνδυνο να γίνει μπουρλότο το μοναστήρι και επιλέγουν τώρα την πλήρη απομόνωσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητούν τη λύση της συγκρότησης νέας συνοδείας, η οποία θα εγκατασταθεί προσωρινά σε κάποια σκήτη του Αγίου Ορους, θα φέρει το όνομα της μονής και θα την εκπροσωπεί στην Ιερά Κοινότητα, θα παίρνει τα κονδύλια που αναλογούν στην Εσφιγμένου, με προοπτική όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να εγκατασταθεί στο ιστορικό μοναστήρι.

Μια τέτοια προοπτική όμως φαντάζει μάλλον μακρινή καθώς οι σημερινοί «καταληψίες» αρνούνται να το εγκαταλείψουν, έχοντας μάλιστα υψώσει στον πύργο της μονής, λάβαρα με συνθήματα, όπως «ελευθερία ή θάνατος» διά των οποίων προειδοποιούν πως αν εμφανιστούν αστυνομικοί για να τους απομακρύνουν θα βάλουν φωτιά και θα γίνει η Εσφιγμένου «νέο Αρκάδι».

Σε κάθε περίπτωση με την απόφασή της η Ιερά Κοινότητα επιτυγχάνει διά του σχίσματος την καταστατική ενότητα της αγιορείτικης κοινωνίας, αλλά στην πραγματικότητα δεν επιλύει το πρόβλημα.

Οι Ζηλωτές της Εσφιγμένου, έχοντας την οικονομική και επικοινωνιακή υποστήριξη των ανά τον κόσμο υπερασπιστών της «ανόθευτης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης», δύσκολα θα καμφθούν και θα εγκαταλείψουν το μοναστήρι και το Αγιον Ορος. Δεν το έκαναν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν ταμπουρώθηκαν στη μονή για να μην τους συλλάβουν οι χωροφύλακες που έστειλε η Ιερά Κοινότητα ούτε πριν από δύο χρόνια που τους περικύκλωσαν τα ΜΑΤ…

Γιατί να το κάνουν τώρα που μάλιστα έμαθαν να χειρίζονται άριστα το ακαταμάχητο όπλο της δημοσιότητας διαθέτοντας, μάλιστα, ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και προσβάσεις στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή