Ελλάδα: Συνεχής επαγρύπνηση και αγορά εμβολίων

Ελλάδα: Συνεχής επαγρύπνηση και αγορά εμβολίων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο επέκτασης της επιδημίας και στη χώρα μας. Το γεγονός ότι στα δύο χρόνια που πέρασαν από την εμφάνιση του ιού, ο οποίος διεσπάρη σε περιοχές δύο δισεκατομμυρίων κατοίκων, νόσησαν μόνο μερικές δεκάδες άνθρωποι δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η γρίπη των πουλερικών δεν θα μετεξελιχθεί εύκολα από ζωοανθρωπονόσο σε πανδημία για τον πληθυσμό. Ωστόσο, η εμπειρία της γρίπης του 1918 και του 1957 δεν δικαιολογεί εφησυχασμό…

Το θέμα χειρίζεται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίππης, της οποίας προεδρεύει ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με απόφαση του οποίου η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προέβη προ τριμήνου στην παραγγελία μεγάλης ποσότητας αντιιικών φαρμάκων για την περίπτωση που η νόσος μεταπέσει στον άνθρωπο.

Οπως δήλωσε στην «K» ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίππης, δρ Παναγιώτης Ευσταθίου, πέραν των ποσοτήτων που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες, η χώρα μας έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύριο δόσεις αντιιικών φαρμάκων, ενώ προμηθεύτηκε την πρώτη ύλη για την παρασκευή διπλάσιας ποσότητας, δηλαδή τριών εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον. «H Ελλάδα συντεταγμένη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και τους διεθνείς οργανισμούς επιδημιολογικής επιτήρησης, παρακολουθούμε είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο την κινητικότητα της νόσου και τα πιθανά κρούσματα σε όλη τη Γη. Μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο πρόκειται να γίνουν ασκήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ετοιμότητα των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν καταρτιστεί από τα κράτη-μέλη». O κ. Ευσταθίου διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής πρόκειται για μια ζωοανθρωπονόσο (η επιδημία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο) και επομένως, δεν τίθεται θέμα εμβολίου. H παρασκευή εμβολίου θα είναι αναγκαία μόνο εάν η νόσος μεταπέσει στον άνθρωπο, γεγονός που φυσικά όλοι απεύχονται.

«Εχουμε μια ηρεμία, υπογραμμίζει, διότι ο ιός δοκιμάστηκε σε δύο δισεκατομμύρια πληθυσμό με στατιστικά αμελητέα επίπτωση στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα έχουμε 112 κρούσματα σε ανθρώπους (57 κατέληξαν) μεταξύ εκτροφέων πουλερικών και χωρικών, σε περιοχές με υποβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής. Στο Καζακστάν και στη Σιβηρία, όπου η νόσος εμφανίστηκε πριν από μερικούς μήνες, τα πτηνά θανατώθηκαν αμέσως και δεν είχαμε μετάδοση σε ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή