Το κλίμα το 2100 και τα νέα σενάρια

Το κλίμα το 2100 και τα νέα σενάρια

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόβλεψη των μεταβολών του κλίματος, το μακρινό 2100 και οι επιπτώσεις τους σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας αποτελούν βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εnsembleς», τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 70 ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Ευρώπης, οι οποίες για πρώτη φορά επιχειρούν να συνθέσουν τις διαφορετικές μεθόδους πρόβλεψης και να περιορίσουν την πιθανότητα σφάλματος, καταλήγοντας σε ακριβείς εκτιμήσεις για τα χαρακτηριστικά του κλίματος τα επόμενα 100 χρόνια.

Τα κλιματολογικά μοντέλα βασίζονται σε σενάρια που αφορούν την ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη, κυρίως δηλαδή τις εκπομπές ρύπων.

«Βασιζόμαστε σε υπολογισμούς σχετικά με το μέγεθος του πληθυσμού και την οικονομική δραστηριότητα, στοιχεία που καθορίζουν την ποσότητα των ατμοσφαιρικών ρύπων», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος από ελληνικής πλευράς.

Το πρόγραμμα «Ensembles» -διανύει μόλις τον πρώτο χρόνο «ζωής» του- υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας – Περιβάλλοντος και χρηματοδοτείται με 15 εκατομμύρια ευρώ από το 6ο πρόγραμμα πλαίσιο.

Στο μεταξύ, σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ξηρασία και πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων προβλέπει για το 2100 το «συγγενικό» πρόγραμμα «MICE», τα συμπεράσματα του οποίου παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου.

Το «MICE», όπως και το «Ensembles», επιχειρεί να προβλέψει τις μεταβολές των κλιματικών φαινομένων ύστερα από 100 χρόνια με τη διαφορά όμως ότι είναι λιγότερο αξιόπιστο καθώς βασίζεται σε ένα μόνο μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή