Υπό 48ωρη παρατήρηση τα Ρίχτερ στη Βόλβη

Υπό 48ωρη παρατήρηση τα Ρίχτερ στη Βόλβη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τη συμπλήρωση ενός 48ωρου αναμένουν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του ρήγματος της Βόλβης από το οποίο προήλθαν οι προχθεσινές δονήσεις των 4,5 και των 4,2 Ρίχτερ.

Και μόνο το επίκεντρο των δονήσεων ήταν αρκετό να ανησυχήσει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς πρόκειται για το ρήγμα από το οποίο είχε προέλθει ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στις 20 Ιουνίου του 1978 και είχε προκαλέσει ζημιές και θύματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ της Δευτέρας και ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εγινε δε αισθητή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη δυτική πλευρά της λίμνης Βόλβης, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Προφήτης Λαγκαδά.

Μισή ώρα αργότερα καταγράφηκε η δεύτερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών. Οπως ανέφεραν οι σεισμολόγοι, στο ενδιάμεσο διάστημα σημειώθηκαν άλλες τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη των οποίων ήταν 3,3 Ρίχτερ. Ωστόσο πουθενά δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Λόγω της ιστορίας του ρήγματος στην περιοχή είναι εγκατεστημένοι πολλοί σεισμογράφοι, το δίκτυο των οποίων δίνει τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης στους σεισμολόγους, που εκτιμούν ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και πιθανόν ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν υπάρχει ένδειξη ιδιαίτερης ανησυχίας» δήλωσε στην «K» ο καθηγητής κ. Γ. Καρακαΐσης.

Δύο ακόμα σεισμοί έγιναν χθες στο Ιόνιο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά των Παξών. Στις 7.41 χθες το πρωί έγινε δόνηση 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κεφαλονιάς. Οι δύο σεισμοί έγιναν αισθητοί, αλλά δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή