Θρομβόλυση κατά εγκεφαλικών

Θρομβόλυση κατά εγκεφαλικών

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του κινδύνου αναπηρίας στους ασθενείς που έχουν υποστεί οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο επιφέρει η υποβολή τους σε θρομβόλυση, μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και οκτώ ελληνικά νοσοκομεία. Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι η εφαρμογή θρομβόλυσης σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπηρίας μετά το επεισόδιο έως και 20%. Τα θρομβολυτικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγηθούν τις τρεις πρώτες ώρες μετά το επεισόδιο, γεγονός που προϋποθέτει άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού από τους συγγενείς, γρήγορη διακομιδή του ασθενούς από το EKAB στο νοσοκομείο και γρήγορη ιατρική διάγνωση σχετικά με το εάν το επεισόδιο είναι ισχαιμικό ή αιμορραγικό, καθώς στη δεύτερη περίπτωση η θρομβόλυση δεν ενδείκνυται.

Οπως τόνισαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας κ. K. Σιτζόγλου και η νευρολόγος κ. Παναγιώτα Δαβάκη, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 9ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νευρολογικών Ενώσεων, που ξεκινά αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως 13.000 νέοι ασθενείς με εγκεφαλική διαταραχή μόνο εξαιτίας των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι νευρολόγοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τις διάφορες μορφές άνοιας, την κεφαλαλγία και τη νόσο του Πάρκινσον, για την οποία θα παρουσιαστεί μια νέα μορφή θεραπείας με ειδικό αυτοκόλλητο βραδείας αποδέσμευσης της φαρμακευτικής ουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή