Στα δικαστήρια το μέλλον των O.A.

Στα δικαστήρια το μέλλον των O.A.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώμαλη προσγείωση υπέστησαν χθες όσοι είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν την άμεση υπαγωγή της Ολυμπιακής σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, καθώς αυτή προς στιγμήν είναι πρακτικά ανέφικτη και η «πρόκρισή της» προκάλεσε, αναίτια, πολιτικούς κραδασμούς, ανέδειξε πρόχειρους και αντιφατικούς «σχεδιασμούς», ενώ άνοιξε, και πρόωρα μάλιστα, μέτωπο αντιδράσεων.

Χθες, πριν από τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, αφού εξετάσθηκε από νομικούς του υπουργείου Οικονομικών η λίστα των οφειλών των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ειδικής εκκαθάρισης βάσει του άρθρου 46A του N. 1892/90. Το Δημόσιο, που θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία της αίτησης προς το Εφετείο, δεν είναι αυτή τη στιγμή ο πιστωτής στον οποίο οι O.A. οφείλουν το 51% από τις συνολικές ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (για φόρους, τέλη, ΦΠΑ). Ετσι, η εκκαθάριση μετετέθη για την καρδιά του χειμώνα (πιθανώς τον Φεβρουάριο) από όσους εκτίμησαν ότι τότε η εταιρεία θα έχει στεγνά ταμεία, λόγω της εποχικής κάμψης του έργου της, και τα ανοίγματά της προς το Δημόσιο θα μεγαλώσουν.

Η Διυπουργική Επιτροπή έδωσε εντολή στη σύμβουλο Lazard να διαβουλευθεί με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των O.A. προκειμένου να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την απόκτησή της υπό το πρίσμα του «προστίμου» των Βρυξελλών, δίχως να ζητούν εγγυήσεις από το Δημόσιο. Ετσι, τον πρώτο λόγο έχει η Olympic Investors – York Capital που έχει υπογράψει και το μνημόνιο (MOK) από τον Αύγουστο. Αν αυτή αποσυρθεί, το παιχνίδι θα περάσει στην Klesch, στη DBA κ.ά. και εντός δεκαπενθημέρου ο διαγωνισμός θα κριθεί ή άγονος ή με αγοραστή. Πάντως, και στην ανακοίνωσή της η Διυπουργική Επιτροπή φαίνεται ότι διακρίνει απειροελάχιστες πιθανότητες πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Εν τω μεταξύ, λόγω της εξαιρετικά επισφαλούς κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της περιουσίας των O.A. από πιστωτές, που μπορεί να συμπράξουν και αυτοί να σπεύσουν να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους, προλαβαίνοντας το Δημόσιο.

Το τελευταίο χαρτί βεβαίως θα παιχθεί και στις Βρυξέλλες όπου με κάθε ένδικο μέσο θα επιχειρηθεί η αντίκρουση της απόφασης της E.E., σε μια προσπάθεια μείωσης του προστίμου και εξομάλυνσης των αιχμών κατά και των δύο συνδεδεμένων εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή