«Αφαίμαξη» λογαριασμών μέσω H/Y

«Αφαίμαξη» λογαριασμών μέσω H/Y

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «δόλωμα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία διαφημίζουν προς τους αποδέκτες προσφορές ταξιδιών ή αγορά διαφόρων αντικειμένων αξίας σε προνομιακές τιμές, τα μέλη διεθνούς κυκλώματος απατεώνων καταφέρνουν να υποκλέψουν τα στοιχεία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να αφαιρούν από εκεί σημαντικά χρηματικά ποσά. Από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε παρακλάδι του κυκλώματος, το οποίο με έδρα τη Ρωσία, δραστηριοποιείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συνελήφθησαν δύο άτομα, αντρόγυνο, και έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη άλλων δύο, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, όλοι ομογενείς από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, μέσω της Ιντερπόλ, έχει κινηθεί η διαδικασία ενημέρωσης των διωκτικών αρχών άλλων χωρών για τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην Ελλάδα το κύκλωμα ενεργοποιήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, με αδιευκρίνιστο ακόμη τον τελικό αριθμό θυμάτων και το ύψος των χρημάτων που κατάφεραν να υπεξαιρέσουν.

Ο τρόπος δράσης, όπως περιγράφηκε χθες από τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγο Στέφανο Σκότη, είναι ο εξής. Οι επικεφαλής του κυκλώματος από τη Ρωσία διοχετεύουν μαζικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα δελεαστικά μηνύματα. Μόλις οι αποδέκτες ανοίξουν το μήνυμα, αυτόματα στον υπολογιστή τους εγκαθίσταται ένας ιός «Δούρειος Ιππος» (Trojan Horse). O ιός αυτός έχει την ικανότητα να παρακολουθεί όλες τις εντολές του χρήστη του υπολογιστή και να απομονώνει αυτές που αφορούν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (e-banking), αντιγράφοντας τον αριθμό του λογαριασμού και τους κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους αποστέλλει αυτόματα σε εκείνον που αρχικά δημιούργησε τον ιό. Στη συνέχεια, τα μέλη του κυκλώματος, κάνοντας χρήση αυτών των στοιχείων, μπαίνουν στον λογαριασμό του θύματος και μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε δικό τους λογαριασμό.

Στη χώρα μας τα τέσσερα άτομα που συνεργάζονταν με το κύκλωμα είχαν αναλάβει έπειτα από κάθε συναλλαγή να πραγματοποιούν εκταμίευση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων, από τα οποία κρατούσαν για λογαριασμό τους το 8% και τα υπόλοιπα τα έστελναν στην έδρα του κυκλώματος στη Ρωσία. Οπως τόνισε ο κ. Σκότης, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό, τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν σχετικά μικρά χρηματικά ποσά. Από έξι μεταφορές χρημάτων που εντοπίσθηκαν, είχαν υπεξαιρέσει περίπου 40.000 ευρώ. H έρευνα συνεχίζεται και εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγάλος και τα χρηματικά ποσά τεράστια. Ηδη έχει εντοπισθεί και ένας Βρετανός, θύμα του κυκλώματος. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά σκληροί δίσκοι υπολογιστών, τρεις φορητοί υπολογιστές και βιβλιάρια καταθέσεων.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνόμος Μανώλης Σφακιανάκης, τόνισε ότι όσοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές δεν θα πρέπει να ανοίγουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με άγνωστο σε αυτούς αποστολέα, διότι κινδυνεύουν με την αυτόματη εγκατάσταση ανάλογου ιού, ενώ για να είναι απόλυτα σίγουροι, θα πρέπει να χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή αποκλειστικά για τις τραπεζικές τους συναλλαγές και για καμιά άλλη χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή