Πάρκο στη θέση της Κορεατικής Αγοράς

Πάρκο στη θέση της Κορεατικής Αγοράς

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διερχόμενοι από την Πειραιώς στο Γκάζι κοντοστέκονται και κοιτούν με απορία. Στον χώρο ανάμεσα στην Πειραιώς και τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, εκεί όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό βρίσκονταν ερειπωμένες αποθήκες και παραπήγματα κείτεται ένας σωρός από μπάζα. H περιοχή, γνωστή ως «Κορεάτικη Αγορά», είναι το πρώτο οικιστικό σύνολο που απαλλοτριώνεται πλήρως, με σκοπό να παραδοθεί στους κατοίκους της πρωτεύουσας, χωρίς άλλα «αναπτυξιακά» σχέδια, τουλάχιστον προς το παρόν. H απαλλοτρίωση της Κορεάτικης Αγοράς και συγκεκριμένα των οικοδομικών τετραγώνων που περιβάλλονται από τις οδούς Πειραιώς, Ερμού, Περσεφόνης και Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Απρίλιο, με καθυστέρηση περίπου ενός έτους.

Οι εργασίες άρχισαν στα τέλη Ιουνίου από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (EEAX) με την κατεδάφιση των πρώτων κτισμάτων. «Σήμερα η κατεδάφιση των αποθηκών σε έκταση 10,5 στρ. έχει ολοκληρωθεί. Μένει η απομάκρυνση των μπάζων και μετά θα ακολουθήσει η διαμόρφωση του χώρου με πράσινο», λέει στην «K» η κ. Ντόρα Γαλάνη, διευθύντρια της EEAX. «Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος, ωστόσο η σχετική μελέτη δεν θα αργήσει».

Το ουσιαστικότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα απαλλοτρίωσης στο κέντρο της Αθήνας υλοποιείται πλήρως (βλ. «K» 23.7.2005). Και μάλιστα όχι με σκοπό μια νέα οικιστική/εμπορική αξιοποίηση, αλλά για να επιστραφεί στους Αθηναίους ως χώρος πρασίνου.

Μάλιστα, το πάρκο της Κορεάτικης Αγοράς θα αυξηθεί στο μέλλον κατά 5,5 στρ., εφόσον παραδοθεί από τον ΗΛΠΑΠ ο χώρος του αμαξοστασίου του στην Πειραιώς (τέλη 2006).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή