Σχολικά κυλικεία με… απαγορευμένα τρόφιμα

Σχολικά κυλικεία με… απαγορευμένα τρόφιμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχολικά κυλικεία που λειτουργούν χωρίς άδεια ή που δεν διαθέτουν κατάλληλα ψυγεία και θερμοθαλάμους, καντίνες με εργαζομένους που δεν λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής ή -ακόμα χειρότερα- με ακατάλληλα προϊόντα στις βιτρίνες τους εντόπισαν οι επόπτες Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών στους ελέγχους που πραγματοποίησαν στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπως αποκάλυψε στην «K» ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Υγείας κ. Ιορδάνης Ελευθεριάδης, πολλές είναι οι καντίνες σχολείων που δεν διαθέτουν τα προϊόντα που ορίζει η σχετική νομοθεσία και αντίθετα πωλούν απαγορευμένα τρόφιμα, όπως τσιπς, κρουασάν και αναψυκτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων έχει ανάγκη αναμόρφωσης, καθώς δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, τα σχολικά κυλικεία θα πρέπει να πωλούν μόνο σάντουιτς και τοστ με τυρί, απλά αρτοσκευάσματα, σταφιδόψωμο, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, τυριά, γάλα, γιαούρτι χωρίς συνθετικές, γλυκαντικές και χρωστικές ύλες, φρούτα, φυσικούς χυμούς, ξηρούς καρπούς και τσάι. «Σε ένα νυχτερινό σχολείο για παράδειγμα, αν οι μαθητές πιουν γάλα, θα πρέπει να πάνε για… ύπνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ελευθεριάδης.

Την ανάγκη αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας επισημαίνει μιλώντας στην «K» και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Αθανάσιος Σκορδάς. «Για παράδειγμα, μολονότι απαγορεύονται τα μπισκότα, επιτρέπονται οι τυρόπιτες οι οποίες μπορεί να περιέχουν ζωικά λίπη και υπολείμματα τυριού», τονίζει. «Επιπλέον, είναι διαφορετικές οι διατροφικές ανάγκες ενός μαθητή της A΄ Δημοτικού και ενός μαθητή Λυκείου και θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη γι’ αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία αναμόρφωσης του νόμου.

Πολλές ιδέες πάντως μπορούν να πάρουν από τη σειρά «Jamie’s School Dinners», το πρώτο μέρος της οποίας θα κυκλοφορήσει αύριο με την «K». Πρόκειται για μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών που γύρισε ο γνωστός Βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ, στο πλαίσιο εκστρατείας για την υγιεινή διατροφή των μαθητών, η οποία οδήγησε την κυβέρνηση Μπλερ να εξαγγείλει σχέδιο ριζικής αναθεώρησης του σχολικού συσιτίου, κόστους 420 εκατ. ευρώ. Ενα σημαντικό βήμα καθώς, μέχρι σήμερα, οι Βρετανοί μαθητές λάμβαναν μόλις το 1/3 των ημερήσιων αναγκών τους σε φρούτα και λαχανικά, ενώ 9 στους 10 κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, 8 στους 10 περισσότερη ζάχαρη και 5 στους 10 περισσότερο αλάτι από τις μέγιστες επιτρεπόμενες ποσότητες των ενηλίκων. Τα δεδομένα δεν είναι πολύ διαφορετικά στη χώρα μας, παρά την αντίληψη ότι το σπιτικό φαγητό κρατάει σε σχετική ισορροπία τη διατροφή των παιδιών.

Ως γνωστόν, το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα έφτασε το 40% – από τα υψηλότερα στην E. E. Δεδομένων των ωρών που περνούν τα παιδιά στο σχολείο, εύλογο είναι να υποθέσουμε ότι σημαντική συμβολή στα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας έχουν και οι καντίνες. Με το ισχύον σύστημα, άλλωστε, όπως λέει ο κ. Ευθυμιάδης, «τα κυλικεία λειτουργούν σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή